Search
Close this search box.

4. Festival makaronflajša (in tife) prinaša v Mežico tudi letos pravo kulinarično doživetje

Kmalu prihaja majska sobota, ko bo dišalo po makaronflajšu in tifi. Nam se že cedijo sline, tudi vam?

V Mežici bo zelo kmalu potekal 4. Festival makaronflajša (in tife). Prireditev se bo odvijala v soboto, 20. maja 2023, s pričetkom ob 9. uri na platoju za Narodnim domom v Mežici. Priprave pa so seveda v polnem teku.

Idejni vodja prireditve je domačin in glasbenik Dejan Dimec, ki kot ljubiteljski kuhar svojim prijateljem najraje skuha prav makaronflajš. Meni, da je to ena od avtohtonih koroških jedi, ki si zasluži svoj festival. In na Dejanovo pobudo ga zdaj tudi ima. Postaja tradicionalen, saj se v Mežici odvija že od leta 2019, ko se je odvil prvi.

Dejan nam je zaupal, da letošnje priprave tečejo kot po maslu, saj so zdaj že ustaljena utečena ekipa. Tudi veliko kuharskih ekip je že prijavljenih. Torej vse štima. Na vprašanje, če nas letos čaka kakšna posebna novost, odgovarja: »Se bomo držali pregovora, da se zmagovalnega konja ne menja, pa četudi je že četrti. Načeloma bo vse potekalo kot pretekla leta, ker je bilo vedno luštno. Vabljeni torej vsi ljudje dobre volje – kot obiskovalci ali kot del kuharske ekipe. Se vidimo kmalu!«

Prijavljene ekipe, ki jih je vsako leto več, bodo po ustaljeni praksi kuhale vsaka svoj čudežni makaronflajš, ki bo za obiskovalce na voljo ob 13. uri. Zraven se boste lahko osvežili z r’pičevo tifo. Seveda bo vsaka od ekip prisegala na svojo mešanico dodatkov in začimb, s katero bo kombinacijo čebule, mesa in testenin spremenila v edinstveno kulinarično dobroto. Na letošnjem festivalu jih organizator dogodka, ki je tudi letos Narodni dom Mežica, pričakuje nekje od 20 do 25 ekip.

PRIJAVE za sodelovanje ekip še vedno potekajo in so možne do srede, 17. maja 2023. Več informacij na turizem@mezica.si ali 02 82 79 358. Podrobnejše informacije o dogodku lahko najdete tudi na Facebook dogodku festivala.

Festival poteka vsako leto pod organizacijskim okriljem Narodnega doma Mežica. Ekipo sestavljajo: Ambrož Blatnik, Vesna Trdina, Marko Ivčič, Brigita Praprotnik. Pravijo, da se z idejnim vodjem Dejanom res lepo razumejo in dobro sodelujejo. Na vprašanje od kje črpajo motivacijo in energijo za festival, ki postaja tradicionalen in nepogrešljiv prostoru Mežiške doline odgovarjajo: “Motivacija pride sama od sebe, ko vidimo nasmejane in zadovoljne obraze. Žene nas predvsem pozitiven odziv tekmovalcev in obiskovalcev.”

Ekipa prostovoljcev, ki bo tudi letos skrbela za nemote potek najbolj nasmejanega festivala daleč naokoli, obljublja, da vas čaka pravo kulinarično doživetje z vrhunskim spremljevalnim programom, ki bo tokrat presenečenje. Zagotovo bodo lepo poskrbeli za prav vse obiskovalce od blizu in daleč in vam v njihovi družbi ne bo dolgčas! Vesele in zadovoljne pa bodo tudi vaše brbončice.

Vir: ND Mežica

Dogodki

Kmalu prihaja majska sobota, ko bo dišalo po makaronflajšu in tifi. Nam se že cedijo sline, tudi vam?