Search
Close this search box.

31-letna Korošica službo zamenjala za hobi. Danes peče vrhunske torte, loti pa se tudi zidarskih del

Ste tudi vi kdaj pomislili, da bi svojo službo zamenjali za hobi, pa ste ostali le pri skritih željah in dvomih? 31-letna Korošica je storila ravno to. Kot pravi, je šla korak za korakom in danes je njena služba njen hobi. S svojimi izdelki pa osrečuje številne ljubitelje slaščic od blizu in daleč.

Kristina Komlanc iz Podgorja pri Slovenj Gradcu, ki je pred leti redno službo zamenjala za njeno strast, peko tort in ostalih slaščic, je danes nadvse uspešna umetnica in ustvarjalka. Čeprav ni imela nikoli želje po slaščičarski izobrazbi, je danes ravno slaščičarstvo tisto, ki jo osrečuje, izpopolnjuje in ji daje dodatno energijo. Kot pravi, v življenju ne komplicira in spontanost je njena prijateljica, razen v “službi”, “tam načrtujem vsako minuto, ker če ne, je zmeda”.

Trenutno se njeno življenje vrti okoli peke sladkih dobrot, preživljanja prostega časa s partnerjem in rekreativnega športnega plezanja. “Zelo rada potujem, ampak sem to zaenkrat zaradi trenutnih epidemioloških razmer dala na stran. Sem oseba, ki se “loti” vsega, recimo tudi polaganja stenskih ploščic v kuhinji,” je v pogovoru za Koroške Novice uvodoma dejala Kristina. Nas pa je seveda predvsem zanimalo, kako se je vse skupaj sploh začelo in zakaj se je odločila, da je redno zaposlitev zamenjala za hobi.

Po osnovni šoli sem se vpisala na medijsko šolo v Celju in kasneje na univerzo v Ljubljani, grafična in medijska tehnika. Začetek moje “kariere” pa sega v nek večer, ko sem na spletu iskala ideje, s kakšno torto presenetiti svojega takratnega fanta. Tisti večer se mi je odprl novi svet. Navdušena sem bila nad vsemi oblikami in barvami, mi takšnih tort nismo bili vajeni. Takrat sem vedela, da je to nekaj, kar želim početi. In tudi sem. Pekla sem za svojo družino in prijatelje ter tako pilila tehniko in preizkušala nove stvari. Ko sem imela kaj “viška” denarja, sem kupovala dekoracijske pripomočke in vse kar spada zraven peke tort,” svoje začetke v slaščičarskih vodah opiše Kristina.

“Tako so bila v tistem času moja darila za rojstne dneve izključno sladka. In potem sem pekla in pekla ter bila pri pripravi sladic iz dneva v dan bolj spretna,pove sogovornica, ki se je na pobudo okolice začela poigravati z idejo, da se poda na samostojno pot. “Nikoli nisem bila preveč navdušena nad to idejo. Rada sem pekla, ampak kot hobi, nisem si predstavljala, da bi bila to moja služba, niti, da bi imela svojo dejavnost. Čez čas pa sem se res začela spogledovati s to idejo. Poleg redne službe mi je ostajalo zelo malo časa in energije za peko tort, zato sem morala nekaj spremeniti.”

“Začela sem raziskovati, kaj vse je potrebno za opravljanje takšne dejavnosti, pa sem hitro ugotovila, da je tega zelo veliko. Ne le, da nisem imela primerne izobrazbe in prostora, kjer bi to dejavnost lahko opravljala, tudi velik finančni vložek bi bil potreben. Nekako človek v tem primeru izgubi voljo in elan, jaz pa sem se na koncu le odločila, da grem korak za korakom. Moje misli so bile naravnane pozitivno in ves čas sem si govorila, da bo že nekako. In res, korak za korakom, počasi in vztrajno, sem “prilezla” do sem, kjer sem danes. Na začetku nove poti. Še veliko je stvari, ki se jih moram naučiti in osvojiti, ampak, saj imam čas.”

“Največ znanja sem pridobila prek spleta in s prakso. Vaja, vaja, vaja. Nekaj mesecev sem delala tudi v čokoladnicah Rustika in Lucifer, kar si štejem v čast in hvaležna sem, da sem dobila to priložnost,” je na vprašanje, od kod črpa znanje in ideje odgovorila sogovornica in dodala: “Kdo si ne bi želel delati v “tovarni” čokolade? Televizije ne gledam, tako da raznih oddaj ne spremljam, kdaj pa kdaj obiščem Pinterest za kakšno idejo in pa Instagram. Ko me zamika kakšna nova tehnika, pogledam kak video na Youtubu in se lotim. Kar se pa okusov tiče jih pa kombiniram po lastni presoji.”

In katere sladice peče najpogosteje?Trenutno je sezona porok, zato za kaj drugega ostane bolj malo časa. Saj je povpraševanje po poročnih tortah res veliko. Izdelujem pa tudi cakepopse (lizike na palčki), mono porcijske tortice, razne kremne rezine in kar mi pač pride na misel in seveda po predhodnem dogovoru s strankami,” je dejala Kristina in omenila, da pogosto peče tudi za razna praznovanja, birme in obhajila.

Preverili smo tudi, kateri del priprave pa ji je najbolj všeč ter kako izgleda izdelava njene torte.Pri celotnem procesu izdelovanja torte najraje dekoriram. Zelo všeč mi je izdelovanje dekoracije in samo dekoriranje, ker me sprošča, zame je to neke vrste meditacija, res zelo uživam v te,” navdušeno pove Slovenjgradčanka.

“Izdelava tipične torte izgleda tako, da grem najprej v trgovino, kjer nakupim vse potrebne sestavine. Biskvite pečem sama, s svežimi jajci in ne uporabljam pripravljenih zmesi. Čisto po domače. Kreme so na osnovi živalske smetane, čokolade ali jogurta. Tako delam že od samega začetka in tega ne mislim spreminjati. Praški moje kuhinje še niso videli, odločno pove Kristina. “Moram pa povedati, da sem zelo vesela, da imamo v Slovenj Gradcu prodajalno Okraski Ornamenti, saj so me punce nemalokrat rešile iz “zagate”. Kdaj pride kakšno naročilo zadnji čas in moraš na hitro kaj urediti. Barvo, print za torto, embalažo, dekoracijo … punce imajo vse.”

Koliko ur in dela pa je potrebnega za povprečno torto? Izdelava povprečne torte za praznovanje mi vzame nekje od 2 do 4 ure. Odvisno od velikosti in zahtevnosti dekoracije. Kakšna bolj zahtevna, seveda več. Največ časa mi vzamejo poročne torte, tudi do 9 ur ali več, saj so načeloma zelo velike, čeprav sama dekoracija morda ni zelo zahtevna. Je pa zato toliko bolj stresna sama dostava. Veliko časa vzame tudi izdelovanje figur, zato je takšna torta seveda tudi dražja. Sem pa na začetku porabila dosti več časa za izdelavo torte, zdaj sem že bolj utečena in mi gre hitreje od rok,” je na naše poizvedovanje odgovorila Kristina.

Povedala je tudi, da trenutno vse sladice pripravlja večinoma sama. Občasno pa ji na pomoč priskoči njen partner, ki mu je tudi zelo hvaležna. “Bo treba počasi še koga zaposliti, saj je dela vedno več in težko zmorem vse sama. Termini se hitro polnijo in vedno mi je žal, ko moram kakšno naročilo zavrniti.”

Torte in ostale sladice peče Kristina po naročilu. Za naročilo lahko obiščete njeno Facebook stran KrisCake in Instagram profil Kristina_kriscake. Naročila sprejema tudi po telefonu na tel. številko: 040 214 089. Vsi, ki bi si želeli posladkati z njenimi torticami pa jih najdete tudi v Ars Cafe mestni kavarni v Slovenj Gradcu in v piceriji Gajbica na Ravnah (vsak vikend).

Pa se kdaj zgodi, da Kristina nima najboljšega dneva, ostane morda brez navdiha?Ja, seveda sem kdaj tudi brez idej, ni vsak dan produktiven in kdaj sem seveda tudi izčrpana in brez energije. V tem primeru se je najboljše vrniti k že preizkušenim metodam ter kreativnost in nove ideje prihraniti za kasneje, ko je tudi občutek pravi.”

Med pogovorom pa smo tudi izvedeli za neljubi dogodek, ki se je sogovornici na srečo do zdaj pripetil le enkrat. Kot je omenila Kristina, tudi pri peki tort lahko gre lahko marsikaj narobe. “Spomnim se ene noči, ura je bila že 2 zjutraj in ravno sem zaključevala z delom za tisti večer oziroma noč. Torto sem želela varno spraviti v hladilnik in še sama ne vem kako, ampak torta mi je zdrsnila iz rok. Nekaj časa sem gledala in skušala dojeti, kaj se je pravkar zgodilo, nato sem bruhnila v jok, se po kakšni minuti umirila, pospravila in začela znova. Na srečo se kaj takega do zdaj še ni ponovilo.”

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
IVOJANEZ
IVOJANEZ
2 let nazaj

ČESTITKE IN ČESTITKE in samo ČESTITKE.

Dogodki

Ste tudi vi kdaj pomislili, da bi svojo službo zamenjali za hobi, pa ste ostali le pri skritih željah in dvomih? 31-letna Korošica je storila ravno to. Kot pravi, je šla korak za korakom in danes je njena služba njen hobi. S svojimi izdelki pa osrečuje številne ljubitelje slaščic od blizu in daleč.