"3. razvojna os – bo nova vlada tej nalogi kos?!" - Koroške Novice

“3. razvojna os – bo nova vlada tej nalogi kos?!”

41589704_1827937937254315_5550859662275903488_n

“3. razvojna os – bo nova vlada tej nalogi kos?!” – Tako se glasi slogan 4. kolesarjenja po trasi bodoče hitre ceste na Koroško, ki ga organizira Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Pridružite se jim lahko v nedeljo, 16. septembra 2018.

Kolesarili bodo v smeri Šentrupert-Velenje-Graška gora-Slovenj Gradec-Dravograd-Ravne na Koroškem. Lahko se jim pridružite tudi na vmesnih postankih.

Časovnica kolesarjenja:

09:00: Zborno mesto v Šentrupertu (bencinski servis Petrol)
10:30: Velenje (Titov trg)
13:00: Slovenj Gradec (mestno jedro – pri »konju«)
14:00: Ravne na Koroškem (mestna hiša)

Bo ustavna presoja dokončno pokopala sanje o koroški hitri cesti?

Kot poroča STA  bo danes na dnevnem redu seje ustavnega sodišča tudi zahteva za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za traso tretje razvojne osi med Šentrupertom in Velenjem. Kot je že znano, sta vloženo zahtevo podpisali občini Braslovče in Polzela, na odločitev sodišča pa med drugim čaka tudi DARS, ki je moral zaradi tega ustaviti postopke projektiranja. Kdaj bo obravnava te točke pred ustavnim sodiščem in kakšna bo odločitev ni mogoče predvideti.

Usoda uredbe o državnem prostorskem načrtu na odseku Šentrupert – Velenje je pomembna za nadaljevanje gradnje hitre ceste od Velenja proti Koroški. Če bo trasa na spodnjem odseku padla, bo ta odločitev najbrž ustavila vse postopke projektiranja na odseku Velenje – Slovenj Gradec, ki pravkar potekajo. Ponovno umeščanje trase v prostor, bi pričetek gradnje koroške hitre ceste zamaknilo za vsaj 10 do 15 let.
Korošci smo zato upravičeno zaskrbljeni in upamo, da bo ustavno sodišče prepoznalo širši javni interes izgradnje celovitega prometnega omrežja v Sloveniji in ne bo podleglo koristim zasebnih interesov.

Preberi še:  Epidemija se umirja, v bolnišnicah le okoli 40 bolnikov. Takšno je stanje na Koroškem