Search
Close this search box.

29. februar – dan, ko lahko ženske zasnubijo svojega partnerja

Vsake štiri leta je mesec februar bogatejši za en dodaten dan, ki ga po svetu obeležujejo s številnimi različnimi običaji.

Prestopno leto, kot je tudi 2020, se od običajnega razlikuje z 29. februarjem, ki se na koledarju ‘pojavi’ le na vsake štiri leta. Najbolj znan običaj v zvezi s tem prakticirajo na Irskem, kjer lahko po tradiciji ženska na prestopni dan za roko zaprosi svojega izbranca. Slednje izhaja iz legende o Brigiti Irski, ki je svetega Patrika prosila, da ženskam, ki več let čakajo na snubitev, dovoli, da stvari vzamejo v svoje roke in zaprosijo bodočega moža. V primeru, da jo moški zavrne, ga čaka kazen. Nesrečnici mora namreč v zameno za povzročeno bolečino kupiti par rokavic, da bi lahko z njimi pred ljudmi zakrila svojo sramoto.

Na 29. februar v nekaterih državah po drugi strani odvsetujejo sprejemanje pomembnejših življenjskih odločitev, saj naj bi prestopno leto veljalo za nesrečno leto, zaradi česar denimo zakoni, sklenjeni na ta dan, naj ne bi imeli svetle prihodnosti. V Italiji in na Škotskem pogosto primerjajo celo z mračnim ‘petkom trinajstim’.

PREBERITE TUDI: Današnji dan se zgodi le na štiri leta, praznujejo pa Smolčki

Tisti, ki so se na svet prijokali ‘nesrečnega’ 29. februarja, lahko svoj rojstni dan legitimno praznujejo le na vsake štiri leta, polnoletni pa postanejo šele 1. marca, zaradi česar se jih je prijel vzedevek ‘smolčki’. Takšnih je na svetu okoli štiri milijone, Slovencev pa po zadnjih podatkih Statističnega urada RS 1330.

Nenazadnje pa ta poseben dan velja tudi za mednarodni dan redkih bolezni, z obeležitvijo katerega se na vsake štiri leta še posebej spomnimo na tiste nesrečnike in nesrečnice, ki so se z redkimi zdravstvenimi težavami primorani soočati vsakodnevno.

Vir: https://si.aleteia.org

Dogodki