Search
Close this search box.

25. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

11.20 – AGENCIJA RS ZA OKOLJE ZA SEVERNI DEL SLOVENIJE IZDALA RDEČE OPOZORILO

Intenzivni nalivi so Slovenijo zajeli že včeraj. Agencija RS za okolje napoveduje to tudi za današnji dan. Intenzivno deževje lahko pričakujemo popoldne in zvečer. Nadaljevalo pa se bo vse do jutrišnjega jutra. Opozarjajo na rast hudournikov in razlivanje padavinske vode. Ker na morejo napovedati kako se bo voda raztekala, pozivajo k še večji previdnosti.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije, dr. Miloš Bavec opozarja na povečano nevarnost zemeljskih plazov tudi na območjih, ki jih neurja do zdaj niso prizadela. Prav posebno pozornost pa naj se nameni že obstoječim. »Nevarnost ne bo izginila z neurji, ampak šele čez nekaj časa«. Dodaja in opozarja, naj bodo prebivalci pozorni na dogajanje v zvezi s plazovi in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in da upoštevajo navodila civilne zaščite, še posebej v primeru odrejene evakuacije.

9.45 – IZTEKAJO SE ROKI ZA ODDAJO VLOG

Oškodovanci, ki so utrpeli škodo na zemljiščih in stavbah naj vlogo oddajo na občini do vključno 31. avgusta 2023. Ostalo škodo pa prijavijo ustrezni organizaciji – VLOGA.

Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport pa pozivajo, da vse tiste, ki so utrpeli gospodarsko škodo zaradi neurij, oddajo oceno škode. Obrazec z oceno škode morajo podjetja na ministrstvo poslati najkasneje do 1. septembra 2023, če želijo predplačilo in do 20. septembra 2023, če predplačila ne potrebujejo. Upravičence prosijo, da izpolnijo vloge pazljivo in popolno ter s tem pomagajo k hitrejši izvedbi postopkov – VEČ INFORMACIJ.

9.30 – Danes bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 24 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. (vir: STA)

Izjava za medije o izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji s predstavitvijo posodobljenega vremenskega in hidrološkega opozorila bo, ob 11. uri.

7.40 – GEOLOŠKI ZAVOD SLOVENIJE OPOZARJA

Ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi je nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno.

7.30 – V Slovenj Gradcu je noč minila dokaj mirno. Poplavilo je le nekaj kleti. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so zabeležili 18 dogodkov. Po poročanju STA in Radia Slovenije pa so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Črne na Koroškem, Mežice in Prevalj.

Zaprta je tudi cesta Dravograd – Ravne na Koroškem in Dravograd – Libeliče. VOC obvešča, da je promet zaradi ujme oviran tudi na cestah: Kotlje – Slovenj Gradec (izmenično enosmerni promet) ter Slovenj Gradec – Pungart.

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če jih želite obvestiti o škodi po neurju, prosijo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.si

Vir: slovenjgradec.si

Dogodki

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.