Search
Close this search box.

200 evrov kazni za lastnico psa, ker v morju ni bil na povodcu

Psi morajo biti na povodcu, v naravi, med sprehodom po mestu, v gozdu in tudi med plavanjem. V nasprotnem primeru lahko plačate kazen. Na družbenih omrežjih je pretekli teden veliko razburjenja požela objava ene od obiskovalk obale, ki je v torek v Izoli prejela globo 200 evrov, ker svojega kosmatinca ni imela na povodcu v vodi.

“Nikoli do zdaj še nisem slišala, niti videla, da bi kdorkoli imel psa na povodcu, medtem ko plava,” je za 24UR povedala oglobljena skrbnica psa. Redarji na drugi strani pa pravijo, da je zakon o zaščiti živali jasen – pes mora biti na javnih površinah ves čas pripet.

Ker skrbnica svojega psa ni imela na povodcu v vodi, je dobila 200 evrov kazni. Za Svet na Kanalu A je oskrbnica povedala: “Z družino smo videli redarja, ki nam je z roko kazal, naj pridemo iz vode. Odzvali smo se takoj in priplavali bližje k obali. Psa smo dali na povodec, a redar je od mene vseeno zahteval osebne podatke, za kar sem želela pojasnilo, a ga nisem dobila, začel mi je naštevati kazni za nesodelovanje, pobeg, itd.” Dodala je še, da so se kopali izven ograjenega dela plaže, kjer table za prepovedano kopanje ni bilo.

Zgodba redarjev pa je drugačna. Vodja občinskih redarjev Izola Denis Udovič je za Svet na Kanalu A povedal, da se je kršitev zgodila na delu obale, kjer je kopalcev veliko, med njimi pa so tudi otroci. “Ker skrbnica psa ni upoštevala poziva občinskega redarja, in ni privezala psa, je občinski redar izdal plačilni nalog na kraju samem.”

Globe so bolj izjema, saj so od leta 2019 do danes izdali le enajst kazni.

Ali bi moral biti torej pes na povodcu tudi v morju, se ob tej objavi sprašujejo mnogi lastniki psov. Po zakonu je uporaba povodca obvezna na vseh javnih mestih“Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi. Javni kraj je v Zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljen kot vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom Zakona o zaščiti živali znaša za fizično osebo 200 od 400 do evrov, kar je določeno v šesti točki 46.a člena ZZŽiv,” so za portal Pes moj prijatelj pojasnili na UVHVVR in dodali, da obstaja izjema. Pes je lahko brez povodca v primeru, da na nekem mestu ni pričakovati večjega števila ljudi. Kaj konkretno to pomeni, pa niso pojasnili.

VIR: 24UR, Pes moj prijatelj

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Adri
Adri
3 let nazaj

Redar je zadolžen za red na javnih plazah na kopnem in na morju ki so ograjene in primerno označene, da se ne da pristopati z plovili. Za morski pas, ki ni plaza pa ni zadolzeno javno redarstvo ampak luska kapitanija ali eventuelno pomorska policija. Redar si je samovoljno razsiril svoje pravice.Tako da je bila gospa krivicno oglobljena in ni storila nobenega prekrska.
Za dodatna pojasnila sem dostopna na 041283698

Dogodki