Search
Close this search box.

2. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo po prvih ocenah presegla 500 milijonov evrov.

19.00 – Gasilke in gasilci so v Pamečah preventivno postavili pregrado v Pamečah, kjer grozi plaz. Na tem območju so izselili dve družini.

18.45 – OBVESTILO ! Prostovoljno gasilsko društvo Slovenj Gradec jutri ob 8. uri zjutraj potrebuje 30 prostovoljcev na lokaciji Adient. Prosijo, da pridejo na pomoč primerno obuti (obvezno škornji) in opremljeni z orodjem za čiščenje.

18.30 – Helikopterji slovenske vojske z letališča v Slovenj Gradcu od jutra dostavljajo hrano in druge osnovne življenjske potrebščine na najbolj prizadeta območja v zgornjo Mežiško doino. Zračni most bo deloval tudi jutri. Na sliki: posnetek z letališča.

Letalisce%20-%20hrana%201

18.03 – Koroški regijski štab za civilno zaščito je Rdeči križ Slovenije zaprosil za pomoč pri zbiranju oblačil in osnovnih potrebščin za 3000 ljudi.

17.49 – V Slovenijo prihaja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

17.03 – Predsednik vlade Robert Golob: »Slovenija je sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito.«

Zaprosili smo za 40 delovnih strojev (bagrov, goseničarjev, buldožerjev) za odstranjevanje naplavin in zagotavljanje prevoznosti cest skupaj z inženirskimi ekipami. Poleg tega je Slovenija zaprosila za 30 specializiranih vozil za urejanje vodotokov in 20 montažnih mostov dolžine do 40 metrov.

V okviru mehanizma NATA za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC) je država zaprosila za dodatnih 20 montažnih mostov, pet vojaških helikopterjev in 200 vojakov za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči.

Hrvaška je že zagotovila pomoč vojaškega helikopterja za pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri. Pomoč ostalih držav se še pričakuje. (Vir: Delo)

16.48 NUJNO PGD Šmartno pri Slovenj Gradcu potrebuje pomoč desetih prostovoljcev za fizična dela. Primerno obuti, oblečeni in opremljeni z lopatami, metlami in samokolnicami naj čimprej pridejo v gasilski dom Šmartno.

16.40 Plaz ogroža stavbo Leka na Prevaljah. 

16.37 – Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je sporočila, da bo država zaradi katastrofalnih poplav ustavila vse nenujne infrastrukturne projekte. Vso gradbeno opremo in inženirske ekipe bodo usmerili na območja, na katerih je treba zagotoviti prevoznost cest in odpraviti posledice neurij.

16.05 – Intervencijskim službam se je uspelo po kopnem prebiti do Črne na Koroškem.

15.12 – OBVESTILO ! Občanke in občane Mestne občine Slovenj Gradec, ki bi želeli z nepokvarljivo hrano pomagati prebivalcem zgornje Mežiške doline sporočamo, da jo lahko prinesejo v prostore Zavetišča za brezdomce, Francetova cesta 11 (stavba nekdanje policijske postaje Slovenj Gradec), odkoder jo bomo po zraku ali po kopnem, kakor bodo dovoljevale okoliščine, dostavili ljudem za prizadetih območjih.

14.32 – Iz smeri Šoštanja so se interventne službe prebile do Velunje. Iz slovenjgraške smeri dostopa še ni. Dolini grozi večji zemeljski plaz. Gasilci so od evakuirali otroke, nekaj odraslih oseb pa še ne želi zapustiti svojih domov.

14.20 – PREVENTIVNA EVAKUACIJA NA PREVALJAH – Na Prevaljah ob reki, na lokaciji od Petrola do mostu za Leše, poteka preventivna evakuacija prebivalcev po kopnem. Zračna trenutno ni možna, ker so vsi helikopterji angažirani v zračnem mestu med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Slovenj Gradec ponudil pomoč pri nastanitvah. Ljudem na evakuiranem območju svetujemo, naj ostanejo mirni in spoštujejo navodila intervencijskih služb.

14.10 – Poveljnik republiške Civilne zaščite Srečko Šestan je za jutri napovedal zagon posebne aplikacije, preko katere bo lahko vsakdo kot prostovoljec ponudil fizično ali materialno pomoč, stroje, opremo.

14.02 – OBVESTILO ! Zaprta cesta Neža – Vohnet. 

14.00 – V Gornji Radgoni trenutno beležijo rekordno velik pretok reke Mure – 1450 kubičnih metrov na sekundo. Ogroženo ostaja tudi sotočje Save in Krke. Sava ima še vedno visok pretok (okoli 2000 kubičnih metrov na sekundo).

13.44 – Civilna zaščita RS je v kabinet predsednika vlade poslala prošnjo za mednarodno pomoč. Poveljnik CZ Srečko Šestan je napovedal, da bodo za dodatne helikopterje in vojake zaprosili preko vojaških komunikacijskih kanalov.

13.35 – OBVESTILO ! Gorski reševalci sporočajo staršem otrok, ki se vračajo iz planinskega tabora na Krnicah nad Muto sporočamo, da bodo na sedež občine (Šolska ulica 5) prispeli ob 15. uri. Starši jih lahko takrat pridete iskati. 

13.30 – Gasilci iz terena svetujejo občankam in občanom, ki prinašajo različne oblike pomoči, naj premislijo kaj bo najbolj uporabno na terenu. Predlagajo, da prinašajo konzervirano hrano primerno za takojšno zaužitje. Prav bi prišla tudi hrana za otroke in živali. 

13.12 – Dodatna pomoč za zgornjo Mežiško dolino je na poti. Čez dve uri prihaja še en tovornjak, obložen s hrano.

13.08 – Utrujeni gasilke in gasilci, neprevozne ceste, plazovi … na pomoč pristopa vedno več prostovoljcev in gasilcev iz drugih regij. Danes je na pomoč Koroški prišlo več kot 270 gasilcev iz belokranjske in ljubljanske regije. Medtem so gasilci iz Prekmurja in Dolenjske odšli domov.

S terena poročajo, da smrtnih žrtev ni, reševali pa so življenje ženske, ki si je zlomila kolk in medenico. Črna na Koroškem je še vedno odrezana od sveta. Z njo se preko radijske zveze pogovarja le regijska civilna zaščita. Težav je veliko tudi v Mežici, ki ni dostopna, komunikacije pa delujejo.

Do zdaj so na območju Koroške regije evakuirali več kot 395 ljudi.

13.00 – OBVESTILO ! Na več območjih Mestne občine Slovenj Gradec je zaradi poškodovanih vodovodnih cevi prekinjena dobava pitne vode. Iz Javnega komunalnega podjetja sporočajo, da se napaka odpravlja.

12.30 – Direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot sporoča občankam in občanom, da danes v zdravstvenem domu deluje dežurna služba. Dosegljivi so na telefonski številki 02 88 57 990, v nujnih, življenjsko ogrožajočih primerih pa pokličite na 112. Jutri bo zdravstveni dom deloval v normalnem obsegu, prosimo le, da ljudje dobro razmislijo o obisku zdravstvenega doma. Morda lahko obisk za kakšen dan tudi odložijo. Vse informacije bodo objavljene na njihovi spletni strani.

11.52 – OBVESTILO ! Sporočamo, da imamo zaenkrat dovolj prostovoljcev za pomoč. 

11.48 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano občanom – kmetovalcem ter nosilcem dejavnosti, prizadetim v poplavah, sporoča kontaktne e-naslove in telefonske številke, kamor se lahko obrnejo po odgovore in nasvete, ki so v pristojnosti Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) ter Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). V primeru IRSKGLR gre za ravnanje kmetovalcev z rejnimi živalmi, krmo, kmetijskimi pridelki, semeni in zaščitnimi sredstvi, v primeru UVHVVR pa gre za nosilce dejavnosti.

Kontakti IRSKGLR so naslednji:

  • Urad glavnega inšpektorja, Dunajska 58, Ljubljana; e-naslov: irskglr.mkgp@gov.si, telefon: 01/ 4345 702 ali 031 313 007
  • OE Celje (povodje Savinje): e-naslov: e-naslov: celje.irskglr@gov.si, telefon 031 313 007

Kontakti območnih uradov (OU) UVHVVR v delovnem času so naslednji:

11.22 – Popoldne nas bo prešla nevihtna linija. Intenzivnost neviht ne bo tako izrazita kot je bila v preteklih dneh. Ob kratkotrajnih nalivih so možni hitrejši porasti hudournikov. Težave so lahko tudi z odvajanjem meteorne vode in proženjem zemeljskih plazov.

Občanke in občane pozivamo, naj ne hodijo od doma. S tem ne ogrožate svojih življenj in življenj drugih. V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev pokličite številko 112. Če niste v življenjski nevarnosti in ste v težavah prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331.

11.00 – OBVESTILO ! Rdeči križ območnega združenja Slovenj Gradec sporoča, da zbira sredstva za pomoč pri sanaciji za prizadeto prebivalstvo. Vodo in higienske pripomočke naj bi dobili že danes iz Madžarske. Na voljo za prizadete občanke in občane pa imajo pakete hrane in oblačila.

Za vse dodatne informacije se obrnite na sekretarja Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Slovenj Gradec Timetjana Lesjaka (+386 51 212 255).

Hrana

10.54 – V Podgorju je zaprtih večina cest. Prožijo se zemeljski plazovi. V gasilskem štabu Mestne občine Slovenj Gradec odsvetujejo vožnjo.

10.41 – OBVESTILO ! Zaradi neurij in poplav je obvezno prekuhavanje pitne vode. Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec prosi za varčno uporabo pitne vode.

Navodila za prekuhavanje pitne vode najdete na spletni strani NIJZ.

10.40 – Na Prvi osnovni šoli bo zagotovljenih 100 postelj za evakuirance.

10.35 – Na Koroško prispel konvoj hrane iz Primorske.

10.30 – OBVESTILO ! Iz Suhega dola proti Knežarju je cesta zaprta.

10.20 – Gasilke in gasilci Mislinjske doline se pripravljajo na evakuacijo otrok iz Velunja. Pomoč potrebujejo tudi slovenjgraški otroci, ki so na Pernicah nad Muto. Pomagali jim bodo gorski reševalci. 

10.15 – OBVESTILO ! Letališče v Slovenj Gradcu odprto za pristajanje helikopterjev.

10.05 – OBVESTILO ! Kdor potrebuje protipoplavne vreče, jih lahko po 11. uri dobi na stari komunali. Za pomoč prosimo prostovoljce pri polnjenju.

9.55 – OBVESTILO ! V nedeljo, 6. avgusta 2023 bodo izjemoma odprte trgovine. 

SPAR – Ravne na Koroškem Javornik, Dravograd.

Mercator – Supermarket Slovenj Gradec, Market Mislinja, Market Jamnica Prevalje, Supermarket Ravne.

LIDL – Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem.

HOFER – Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi.

TUŠ – Market Pameče Slovenj Gradec, Supermarket Ravne na Koroškem.

DM drogerija – Prevalje, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem.

9.35 – OBVESTILO ! Občina Slovenj Gradec se pripravlja na prihod večje skupine evakuiranih prebivalcev Črne na Koroškem. Prosimo prostovoljce, če lahko TAKOJ priskočijo na pomoč pri pripravah. Pokličite na telefonsko številko podžupanje Martine Šisernik +386 40 457 862 za več informacij. 

7.30 – PGD Slovenj Gradec prosi prostovoljce za pomoč pri sanaciji večjega skladiščnega prostora. S seboj prinesite večje lopate (za sneg) in večje metle.

7.15 – Zadnjih dvanajst ur je Uprava za zaščito in reševanje zabeležila skupno 230 izrednih dogodkov. Največ na območju regijskega centra Murska Sobota, 36, na območju slovenjgraškega pa 31. Padavine so se ponoči začele umirjati, a veliko ljudi ni moglo preživeti noči na svojih domovih. Zaradi poplavljanja Mure so iz Dolnje Bistrice evakuirali 500 ljudi, ponoči so morali evakuirati tudi ljudi ob reki Meži v Črni na Koroškem in v Mežici. V zgornji Mežiški dolini spet čakajo na pomoč pri evakuaciji iz zraka.

7.00 – Geološki zavod Slovenije zaradi velike namočenosti tal opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni državi. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Na območju mestne občine je zaprtih več cest:

Dravograd – Slovenj Gradec

Kidričeva 8 (trgovina Tuš cash and carry) – ODPRTA !

Pod gradom (podjetje Kosi) – ODPRTA !

Trbonje – Pameče 

Zahodna obvoznica – ODPRTA !

Mislinjska dobrava pri Jenini

Pameče – Slovenj Gradec (Konik) – OBVOZ ! TROBLJE – KOLESARSKA POT !

Tomaška vas – Turiška vas

Graška Gora – Završe

Cesta do Raduš 20a

Cesta do Gmajne 44

Krnice – Legen

Cesta med Gmajno in nekdanjo diskoteko Brooklin

Cesta na Vrhe 17 – ODPRTO !

Suhi dol – Podgorje

Podgorje – Spodnji Razbor.

Cesta Gmajna 43d

Vodriž 20

Občanke in občane pozivamo, naj ne hodijo od doma. S tem ne ogrožate svojih življenj in življenj drugih. V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če niste v življenjski nevarnosti, za pomoč pokličite na telefonsko številko kriznega štaba civilne zaščite 051 320 966 ali 051 320 997. Pozorno spremljate objave ter sledite navodilom intervencijskih služb. 

Informacije se osvežujejo tudi na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec.

Vir: MOSG

Ste v vaš objektiv ujeli zanimiv posnetek? Pošljite ga nam!

Dogodki

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo po prvih ocenah presegla 500 milijonov evrov.