Search
Close this search box.

15 zanimivih dejstev o garažah in garažnih vratih

Zagotovo o garažnih vratih niste razmišljali kot o nečem zabavnem ali poučnem … Za vas smo pripravili nekaj poučnih dejstev, ki jih morda niste poznali …

Garažna vrata so eden od najpomembnejših delov našega doma, obenem pa eden od najhitreje spregledanih. Ključna so za vsak dom, saj jih dnevno uporabljajo. Preprosta so za uporabo, nudijo visoko udobje in varnost.

  1. Beseda garaža prihaja iz francoske besede »garer« in pomeni zavetje.
  2. Najstarejša obstoječa garaža in uporabljena garaža ter garažna vrata so v Southportu v Angliji. V uporabi so od leta 1899.
  3. Garažna vrata z avtomatskim odpiranjem in zapiranjem so izumili leta 1926. Izumil jih je G. Johnson. Šele 40 let kasneje so postala nekaj običajnega.
  4. Garažna vrata v povprečju odpremo 3 – 5 krat dnevno, kar nanese približno 1.500 odpiranj letno! Zdaj razumete, zakaj morajo biti dovolj kakovostna.
  5. Povprečna življenjska doba garažnih vrat je od 9 do 10 let, če jih redno vzdržujete pa tudi do 20 let. V dvajsetih letih to nanese nekje med 27.000 in 30.000 odpiranj in zapiranj!
  6. 55 % lastnikov garažnih vrat le-te uporablja kot glavni vhod svojega doma.
  7. Garažna vrata zavzamejo približno 30 % sprednjega dela vašega doma. Zato je pomembno, da so vam tudi vizualno všeč, saj jih boste opazili prav vsakič, ko se boste vrnili domov.
  8. 47 % ljudi, ki so sodelovali v raziskavi Wall Street Journal-a meni, da je najpomembnejša funkcija garaže parkiranje avtomobila. Ostali anketiranci, 53 %, so rekli, da je njihova garaža bolj primerna za hrambo koles, kosilnic, raznega orodja, in da za avtomobil ni prostora.
  9. Garaža je bila prva pisarna številnih ameriških podjetij, danes tudi največjih in svetovno znanih – Apple, Google, Disney, Harley Davidson …
  10. Garaža je bila prostor, kjer so začele ustvarjati nekatere od največjih glasbenih skupin – Nirvana, Metallica, Beatli …
  11. V Ameriki ima garažna vrata več kot 82 milijonov domov! To je toliko garaž, kot je bilo v letu 2013 narejenih avtomobilov.
  12. Danes garaže postajajo vse večje. Približno 20 % vseh garaž nudi zavetje kar dvema avtomobiloma.
  13. Z garažnimi vrati lahko ustvarjamo prihranke. Če so energijsko učinkovita in dobro izolirana, bodo pozimi ohranjala toploto, poleti pa poskrbela za prijeten hlad.
  14. Garažna vrata povečajo vrednost doma. Podatki za ameriški trg kažejo, da je donos garažnih vrat pri prodaji doma kar 77 %.
  15. Garažna vrata so največja in najtežja stvar doma, ki se tudi premikajo.

Kot vidite, so garažna vrata veliko bolj vsestranska, kot se zdi na prvi pogled. Preverite našo raznoliko izbiro garažnih vrat in z veseljem vam pripravimo brezplačno ponudbo in vam svetujemo.

Zagotovo o garažnih vratih niste razmišljali kot o nečem zabavnem ali poučnem … Za vas smo pripravili nekaj poučnih dejstev, ki jih morda niste poznali …