Search
Close this search box.

13. Dan po apokaliptičnih poplavah

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

ŽUPAN TILEN KLUGLER GOST ODDAJE STUDIO OB 17-IH NA RADIU SLOVENIJA

Manj kot dva tedna po strahoviti vodni ujmi velik del Slovenije ostaja razdejan. Kako potekajo še zadnje intervencije in obljubljena plačila zanje? Kje občine potrebujejo pomoč pri ocenjevanju škode, ki bo osnova za pomoč. Bo odpravljanje posledic in obnovo res bistveno olajšal interventni zakon, ki je že na tokratni seji vlade? Bo mogoče do jesenskega deževja dovolj sčistiti in urediti struge, da se katastrofa ne ponovi? Kopičijo se odpadki, prostori vrtcev in šol so uničeni, ceste do njih marsikje neuporabne. Kako se lotiti obnove in koliko besede pri tem naj imajo občine? O vsem tem v Studiu ob 17.00 z Metko Pirc. 

Gostje: Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije, župan Pivke; Nejc Smole, predsednik Skupnosti občin Slovenije, župan Medvod; Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec; Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor; Neža Kodre, direktorica Direkcije RS za vode. O razmerah na Gorenjskem oz. Zgornji Savinjski dolini pa s terena dopisnika Romana Erjavec in Matija Mastnak.  (Vir: Radio Slovenija)

MOBILNI TIMI ZA PSIHOSOCIALNO POMOČ ŽE NA TERENU

Zaradi posledic obsežnih poplav, ki so nedavno prizadele Slovenijo, so številni prebivalci utrpeli hude posledice in se soočajo s številnimi stiskami. Da bi potrebna psihosocialna pomoč resnično prišla do vseh, ki jo potrebujejo, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje (MZ) vzpostavili sedem mobilnih timov strokovnjakov za izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu. Na Koroškem so ekipo vzpostavili v Centru za duševno zdravje odraslih v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. 

Mobilne time bodo sestavljali psiholog ali specialist klinične psihologije, socialni delavec, diplomirana medicinska sestra, predstavnik Rdečega križa ali Karitasa ali lokalnih nevladnih organizacij in, če bo potrebno, še predstavnik gasilcev, Slovenske vojske ali Policije.

Vez med ekipami in lokalno skupnostjo bodo predstavljali koordinatorji na območnih enotah NIJZ. Nanje se torej lahko obrnejo predstavniki skupnosti, pa tudi prizadeti prebivalci.

Na območni enoti NIJZ Ravne na Koroškem je koordinator Jerneja Lorber, tel. št. 041 454 993.

VLADA O POMOČI FIZIČNIM OSEBAM IN GOSPODARSTVU

Vlada bo danes obravnavala predlog dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim v poplavah, v katerem se bo osredotočila na pomoč fizičnim osebam ter ukrepom za pomoč gospodarstvu. Predloge bo združila v interventnem zakonu, ki naj bi ga že jutri predstavila opoziciji in parlamentarnim strankam, poslanci pa ga bodo na mizo dobili predvidoma prihodnji teden.

Na današnji seji bo vlada imenovala tudi novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Boštjan Šefic bo odgovoren za obnovo po naravni nesreči. Ustanovila bo tudi posvetovalni organ za sanacijo po poplavah, ki ga bo vodil Marjan Pipenbaher, vodilni gradbeni inženir v Sloveniji, v njem pa bodo sodelovali tudi drugi strokovnjaki iz različnih področij.

Predsednik vlade Robert Golob je že napovedal, da bo treba najprej pomagati tistim, ki so v ujmi izgubili vse, hkrati pa ne pozabiti tudi na druge. Po prvih ocenah so poplave prizadele od 10.000  do 15.000 gospodinjstev. Med njimi je tisoč takšnih, ki so v ujmi izgubile vse.

DENARNO POMOČ ZA PRIZADETE V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC LAHKO NAKAŽETE NA:

TRR: SI56 0131 2010 0010 322 (odprt pri Banki Slovenije)

Sklic: 00 0408-2023

BIC BANKE: BSLJSI2X

NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023

KODA NAMENA: CHAR

Fizične in pravne osebe v Mestni občini Slovenj Gradec lahko pomagate tudi na način, da pred rokom poravnate nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).  S tem boste pomagali k hitrejši sanaciji škode po neurju. Hvala vsem za pomoč.

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če jih želite obvestiti o škodi po neurju, prosijo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.

Vir: slovenjgradec.si

Dogodki

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.