Search
Close this search box.

12. dan po apokaliptičnih poplavah

Danes je že 12. dan po apokaliptičnih poplavah.

VNOVIČNO SREČANJE GOLOBA Z ŽUPANI 

Predsednik vlade Robert Golob se je danes znova sešel s predstavniki občinskih združenj (Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije).

V imenu Združenja mestnih občin Slovenije je medije nagovoril Tilen Klugler, ki je poudaril, da so imele občine zelo različne stroške pri reševanju poplavljenih območij. V Slovenj Gradcu so, denimo, aktivirali zračni most in svoje letališče ter dostavljali hrano s helikopterji v zgornjo Mežiško dolino. »Danes se izteka rok za predložitev predlogov za interventni zakon in tudi intervencije na terenu se zaključujejo,« je spomnil. Zato je pomembno, da bo zakon, ki bo opredelil intervencijske stroške, vse stroške tudi dejansko povzel.

Najavo predsednika vlade, po kateri bo treba interventno zagotoviti nadomestna zemljišča za nadomestno gradnjo, je označil za smelo. Opozoril je, da z rednimi postopki iz prostorske zakonodaje ne bo mogoče v kratkem rešiti ljudi, ki bivajo pri sorodnikih ali v drugih začasnih nastanitvah.

Klugler je poudaril tudi, da bo v naslednjih proračunih treba več sredstev nameniti za preventivo, saj se podoben dogodek lahko ponovi že jeseni.

Čim prej pa bo treba rešiti tudi vprašanje o morebitnem kasnejšem začetku šolskega leta v nekaterih ustanovah, ki so zelo prizadete in kjer še dolgo ne bo mogoče organizirati »normalnega« pouka. Ena od variant je pouk na daljavo. Prav tako pa bo težava prevoz otrok; na območju Slovenj Gradca je na območjih, od koder se otroci vozijo v šolo, denimo, prizadetih kar 16 kilometrov cest. To pomeni dodatne stroške, saj jih bo treba voziti po drugih lokacijah, o čemer se že dogovarjajo z ministrstvom za šolstvo. To bo prizadeta območja o rešitvah obvestilo pred začetkom šolskega leta.  (Vir: Delo)

OBRAZCI ZA PRIJAVO ŠKODE:


OBVESTILO !

Za 3-člansko mlado družino z dojenčkom in dvema psoma nujno iščejo nastanitev. Psa sta navajena bivanja v hiši. Evakuirati jih morajo zaradi grožnje plazu.

V kolikor jim lahko odprete vrata svojega doma pokličite na: 041 229 089 (Simona)

OBVESTILO !

Zaradi podrtega mostu pri podjetju Surovina je izjemoma dovoljena intervencijska pot za vozila, po kolesarski poti (železniški most – meja z Občino Dravograd). Ker zaradi tega prihaja do srečevanj kolesarjev in vozil, vse udeležence v prometu prosijo za še večjo previdnost in strpnost.

PSIHOSOCIALNA POMOČ PRIZADETIM 

Center za socialno delo Koroška sporoča telefonske številke, na katerih v poslovnem času izvajajo psihosocialno pomoč posameznikom:

070 501 690 (enota Slovenj Gradec)

040 227 721 (enota Ravne na Koroškem)

051 352 325 (enota Dravograd)

051 614 072 (enota Radlje ob Dravi)

PREDSEDNICA RKS DANES V SLOVENJ GRADCU

Rdeči križ Slovenije bo otrokom iz poplavljenih področij s sredstvi donatorjev omogočil brezplačno letovanje. Sto otrok bo v dveh skupinah letovalo v Zdravilišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču. Rdeči križ Slovenije se je za letovanje odločil zaradi stisk, ki jih v zadnjem času opažajo le pri starejših, ampak tudi pri najmlajših, ki sta jih osupnila neslutena voda in nemoč njihovih staršev. Dolgoletna vodja Zdravilišča RKS Debeli rtič, od junija letos pa nova predsednica Rdečega križa Slovenije, Ana Žerjal, bo danes popoldne na obisku v Slovenj Gradcu.  

PIPENBAHER IN ŠEFIC NA ČELU OBNOVE

Obnovo prizadetih krajev, cest in domov bo predsednik vlade Robert Golob zaupal enemu najbolj cenjenih gradbenih inženirjev v državi Marjanu Pipenbaherju in prvemu operativcu v času begunske krize Boštjanu Šeficu. Slednjega bo vlada predvidoma na jutrišnji seji imenovala za novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, Pipenbaher pa bo sodeloval v novem posvetovalnem telesu za sanacijo, v katerem bodo še gradbeni, geološki, hidrološki in drugi strokovnjaki. Boštjan Šefic je premirja Roberta Goloba prvič spremljal v ponedeljek na terenskem obisku v Komendi.

Vlada si je sanacijo organizacijsko zastavila na treh nivojih: politiko, zakonodajo in ministrstva bo usklajeval Šefic, na lokalni ravni pa naj  bi zaživelo več tehničnih pisarn.  

Prvo informacijo o tem, kakšni naj bi bili ukrepi za ljudi, bodo znani že jutri. Sledi priprava interventnega zakona, v katerem bodo konkretne številke, kako pomagati ljudem. (Vir: 24ur)

DENARNO POMOČ ZA PRIZADETE V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC LAHKO NAKAŽETE NA:

TRR: SI56 0131 2010 0010 322 (odprt pri Banki Slovenije)

Sklic: 00 0408-2023

BIC BANKE: BSLJSI2X

NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023

KODA NAMENA: CHAR

Fizične in pravne osebe v Mestni občini Slovenj Gradec lahko pomagate tudi na način, da pred rokom poravnate nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).  S tem boste pomagali k hitrejši sanaciji škode po neurju. Hvala vsem za pomoč.

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če nas želite obvestiti o škodi po neurju, prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.si

Vir: MO SG

Dogodki

Danes je že 12. dan po apokaliptičnih poplavah.