Search
Close this search box.

10 pravil pri nakupu kuhinje

Ko se lotimo opremljanja ali prenove kuhinje se pogosto kar malo ustrašimo. Doseči optimalno izkoriščen prostor (kar v kuhinji zagotovo mora biti) je namreč prava umetnost. Če želite ustvarjati v sanjski kuhinji, se morate projekta lotiti počasi in premišljeno.

Za vas smo v sodelovanju s strokovnjaki za notranjo opremo iz večkrat nagrajenega salona pohištva Furnitura zbrali 10 priročnih pravil pri nakupu kuhinje. Z njihovo pomočjo boste svoj kulinarični kotiček popolnoma enostavno in brez težav opremili s funkcionalnim ter estetsko dovršenim pohištvom. 

10 hitrih pravil

Ali imajo vaši otroci pogosto lepljive prste? Ali ustvarjate? Kolikšen je vaš finančni proračun? Kako velik je vaš prostor in kako težaven je za merjenje? Ali pri opremljanju kuhinje potrebujete pomoč? Vprašanja, ki si jih morda še niste zastavili, vendar so izredno pomembna pri izbiri ustreznega kuhinjskega pohištva. V nadaljevanju vam predstavljamo 10 zlatih pravil, ki jih enostavno morate upoštevati pri nakupu vaše nove kuhinje!

Pravilo 1: izbira in postavitev pohištva naj bo prilagojena velikosti prostora

Ko izbirate novo kuhinjsko pohištvo ne pozabite vzeti v roke metra in natančno izmeriti prostor. Kuhinja mora biti kar se da izkoriščena, saj sicer ne bo dobro služila svojemu namenu. V kolikor je prostor, ki bo namenjen kuhanju manjši, je odlična izbira kuhinjski blok (moderna kuhinja Jela Highline). V takem primeru je smiselno, da se odločite za nakup integriranega štedilnika, pomivalnega korita in hladilnika, ki skupno omogočajo enoten slog in primerno sovpadanje s celotnim stanovanjem. V večjih prostorih pa so še posebej priljubljene kotne kuhinje (kotna kuhinja Jela Tara) ali kuhinje z otokom (Jela Riva, Jela Modern)

Pravilo 2: moč barv 

S pravilno izbiro barvnih odtenkov in kombinacij lahko naredite več, kot si sploh predstavljate. Če imate na primer majhno stanovanje in posledično manjšo kuhinjo vam svetujemo, da izberete kuhinjsko pohištvo bledih in odsevnih barv, ki bodo v prostor vnesle svetlobo in ga optično povečale. 

Če ste eden izmed tistih srečnežev, ki se lahko pohvali z veliko kuhinjo, imate več manevrskega prostora pri izbiri barve posameznih elementov. Zapomniti si velja tudi, da lastniki kuhinj obrnjenih proti jugu, raje posezite po pohištvu mat odtenkov, ki bo rezultiralo k boljšemu zaključku. Pri notranji opremi z visokim sijajem ob močni sončni svetlobi namreč pride do nastanka motečih odsevov. Poleg tega pa se tako pohištvo veliko hitreje segreje.

Pravilo 3: natančno določite proračun

Ne glede na to, kateri prostor opremljate je zelo pomembno, da natančno določite proračun, ki je temu namenjen. Tako se boste izognili nakupu nepotrebnih elementov, ki kot celota niti ne funkcionirajo skladno. V salonu pohištva lahko zelo lepo kuhinjo dobite po neverjetno ugodni ceni.

Pravilo 4: izbrano pohištvo naj bo kvalitetno

Pohištvo, ki ga izberete naj bo kakovostno in izdelano iz kakovostnih materialov, ki so odporni na praske, udarce in druge mehanske poškodbe. Najbolj prodajane kuhinje pri Furnituri so kuhinje Jela Jagodina, ki velja za eno izmed boljših izbir. Izdelane so namreč izključno iz najbolj kakovostnih nemških materialov, ki se obdržijo tudi čez več generacij.

Pravilo 5: pravilo trikotnika

Shranjevanje – pomivanje – kuhanje. Kuhinja, ki sledi temu načelu, je zasnovana na način, ki uporabniku karseda olajša delo. Delovne poti v kuhinji ne smejo biti predolge, delovna površina pa naj bo čim bolj strnjena. Smiselno pa je paziti tudi na izbiro dovolj visokih delovnih pultov, ki omogočajo udobno kuho.

Pravilo 6: pravilna izbira barv 

Vašo kuhinjo naj krasijo barvni odtenki, ki so vam všeč in se ob pogledu na njih dobro počutite. Na voljo vam je nešteto različnih barv in kombinacij, med katerimi boste zagotovo našli tisto, ki vam najbolj odgovarja. Odločate se lahko med svetlim pohištvom, elementi v videzu lesa, vedno bolj priljubljena pa je tudi siva barva. Pohištvo je na voljo v mat izgledu ali v visokem sijaju.

Sodobne kuhinje združujejo tudi različne pametne rešitve, ki jih preprosto morate imeti tudi pri vas doma. Govorimo o funkciji mehkega zapiranja vratc in predalov, ki ni le izredno elegantna, ampak tudi nadvse praktična. Preprečuje namreč poškodbe, ki lahko nastanejo ob loputanju. Kot izredno uporabni se izkažejo tudi ojačani ter veliko bolj trpežni kovinski predali in poseben UV lak na samem pohištvu, ki je veliko bolj kakovosten od standardnega laka ali folije.

Pravilo 7: slog, ki vam je pisan na kožo

Vprašajte se, kako si predstavljate sanjsko kuhinjo. Je ta morda moderna ali se bolj nagibate k tradicionalnemu ali skandinavskemu videzu? Svetujemo vam tudi, da se stil kuhinje ujema z ostalim pohištvom v vašem domu, saj boste tako dosegli celosten in skladen videz, ki bo preprosto navdušil.

Pravilo 8:  odločite se za pomoč strokovnjaka

Projekt opremljanja se pogosto izkaže za zelo zahtevno nalogo, ki ji nepoznavalci pogosto niso kos. Da bi vaš dom zasijal v vsej svoji lepoti in uporabnosti se odločite za strokovno pomoč. V salonu pohištva Furnitura vam nudijo brezplačno celostno podporo, ki vključuje vse od svetovanja, pomoči pri izbiri pravih kosov in barv in celo izdelavo nadvse priročnega 3D izrisa. Z njegovo pomočjo si boste lahko predstavljali, kako bo izbrano pohištvo funkcioniralo v vaši kuhinji.  

Pravilo 9: ne pozabite na omare z dovolj policami

Olajšajte si življenje in izberite praktične omare. Dovoljšnjo število polic vam bo omogočilo, da boste v njih shranili vso vašo kuhinjsko opremo, pripomočke in male gospodinjske aparate. Delovni pult naj bo kar se da osvobojen in dovolj prostoren za vaša kulinarična ustvarjanja. Pri roki je smiselno imeti kavomat, ostali aparati, ki jih ne uporabljate vsakodnevno pa naj bodo skrbno pospravljeni v eni izmed kuhinjskih omar.

Pravilo 10: uživajte!

Najpomembneje je, da v svoji novi kuhinji uživate. Ne glede na to ali se raje lotite pripravljanja pravih ‘masterchef’ jedi ali peke slaščic, naj bo vaš kulinarični kotiček opremljen tako, da se boste v njem zares dobro počutili. Vam ljubi dodatki, slike, priljubljena lončnica so malenkosti, ki prostor popestrijo in vanj vnesejo osebno noto in toplino. 


Spoznajte Jela kuhinje
 

Salon pohištva Furnitura vam nudi pester izbor kuhinj številnih priznanih proizvajalcev. Med njimi pa so zagotovo najbolj ponosni na Jela kuhinje, ki združujejo modern dizajn, učinkovitost in prilagodljivost posamezniku. Njihove dovršene modele si lahko ogledate na Furniturini spletni strani, kjer lahko popolnoma enostavno svojo kuhinjo tudi naročite. Pri tem vam bo v pomoč njihovo brezplačno svetovanje – kontaktirate jih lahko preko telefona (070 458 517), e-pošte ali kontaktnega obrazca.

Nekatere modele kuhinj si lahko ogledate v živo v njihovem Showroom-u v Ljubljani, od ponedeljka do četrtka od 8:00 do 18:00 ter vsak petek od 8:00 do 15:00. Njihovi prijazni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali do vaše nove sanjske kuhinje.

.

Ko se lotimo opremljanja ali prenove kuhinje se pogosto kar malo ustrašimo. Doseči optimalno izkoriščen prostor (kar v kuhinji zagotovo mora biti) je namreč prava umetnost. Če želite ustvarjati v sanjski kuhinji, se morate projekta lotiti počasi in premišljeno.