Search
Close this search box.

10. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

VOZILO NA ŠTIRIKOLESNI POGON TUDI ZA SLOVENJGRAŠKO OBMOČNO ZDRUŽENJE RDEČEGA KRIŽA

Mednarodna federacija Rdečega križa (IFCR) je iz Budimpešte dostavila pet vozil Dacia Duster na štirikolesni pogon, s katerim bo delo olajšano štirim območnim združenjem – RKS – OZ Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Mozirje in Škofja Loka, eno vozilo pa bo za potrebe logistične podpore ostalo na sedežu zveze združenj. Vozila so v uporabo prejeli za obdobje šestih mesecev.

Pri Rdečem križu Slovenije se bo v kratkem sestala Komisija za razdeljevanje sredstev, ki bo s strani območnih združenj pridobila zahtevke za pomoč. Vsekakor bodo že obstoječe kriterije za razdelitev pomoči dopolnili in prilagodili, najprej pa bodo poskrbeli za najbolj ranljive. Zbrana donacijska sredstva bodo uporabili tako za izvajanje aktivnosti pomoči kot tudi za neposredno pomoč prizadetim.

OBRAZCI ZA PRIJAVO ŠKODE:

SREČNO! SE VIDIMO ZVEČER

Je naslov reportaže, ki jo je o slovenjgraškem letališču napisala novinarka Dela Milena Zupanič. Najdete jo na povezavi: https://www.delo.si/novice/slovenija/srecno-se-vidimo-zvecer/

KATERE TRGOVINE SO DANES ODPRTE V NAŠEM MESTU?

Spar (do 13. ure)

Mercator (do 15. ure)

Eurospin (kot običajno; do 20. ure)

V MEŽIŠKI DOLINI GRADIJO NOV VODOVOD

Danes so začeli z gradnjo novega dolinskega vodovoda med Poljano in Mežico. V obeh občinah, tako na Prevaljah kot v Mežici, že stojijo tudi novi mostovi čez reko Mežo. Na dan solidarnosti bodo na njih prerezali trakove in se veselili novih povezav »med ljudmi, s Slovenijo in Evropsko unijo«, kot je zapisal prevaljski župan Matic Tasič.  

V SLOVENJ GRADCU TUDI MINISTER ZA VZGOJO IN IZOBRAŽEVANJE

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda  je obiskal Koroško. Najprej si je ogledal delovanje logističnega in humanitarnega centra na slovenjgraškem letališču. Obisk je izkoristil za pogovor z županom Mestne občine Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem, med drugim o problematiki šolskih prevozov po ujmi ter za ogled prizidka k Tretji osnovni šoli v Slovenj Gradcu in osnovni šoli v Podgorju.   

manjsa2

ZUNANJA MINISTRICA IN VELEPOSLANIKI ŠTEVILNIH DRŽAV NA SLOVENJGRAŠKEM LETALIŠČU

Letališče v Mislinjski Dobravi je ob 10. uri obiskala zunanja ministrica Tanja Fajon z delegacijo. Na letališču jo je sprejel direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin, brigadir Slovenske vojske Anže Rode in župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Na letališču je ministrica gostila tudi veleposlanike držav, ki sodelujejo v helikopterski pomoči prizadetim prebivalcem (Nemčija, Srbija, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška)

manjsa1

DAN SOLIDARNOSTI

Vlada je današnji dan razglasila za dan solidarnosti. Namenjen je pomoči tistim, ki jih je prizadela ujma. Na najbolj prizadetih območjih pričakujejo veliko prostovoljcev, ki bodo prihajali na pomoč organizirano. Delovala bo vsa kritična infrastruktura. Odprte bodo tudi upravne enote ter nekatere trgovine.   

Predsednik vlade Robert Golob: »Pomoč ima več obrazov in je dobrodošla na več načinov. Osnovno vodilo dneva naj bo solidarnost«.   

Prostovoljci se lahko za pomoč, ki bo potrebna ne le danes, prijavijo preko aplikacije Uprave RS za zaščito in reševanje Poplave 2023 – https://poplave2023.urszr.si/

Ko to poročamo, je pomoč v aplikacijo ponudilo že 32 338 ljudi. Hvala, ker pomagate.

DENARNO POMOČ ZA PRIZADETE V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC LAHKO NAKAŽETE NA:

TRR: SI56 0131 2010 0010 322 (odprt pri Banki Slovenije)

Sklic: 00 0408-2023

BIC BANKE: BSLJSI2X

NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023

KODA NAMENA: CHAR

Fizične in pravne osebe v Mestni občini Slovenj Gradec lahko pomagate tudi na način, da pred rokom poravnate nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).  S tem boste pomagali k hitrejši sanaciji škode po neurju. Hvala vsem za pomoč.

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če nas želite obvestiti o škodi po neurju, prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Drzavljan
Drzavljan
8 mesecev nazaj

Nevem a je sram napisat da pri odpravi posledic poplav sodelujejo in pripadniki vojske Srbije.Posteno do tistih katerim pomagajo

Dogodki

Voda je za seboj pustila opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.