Search
Close this search box.

Zlata olimpijka 22. Pesniške olimpijade je Mila Kodrič Cizerl. Med nagrajenci 11. Mlade pesniške olimpijade tudi Korošca

Na spletu so, prilagojene časom, v katerih smo se (ponovno) znašli, ta vikend potekale pesniške delavnice že 22. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača, ki je med 16 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasil dijakinjo zadnjega letnika II. gimnazije Maribor Milo Kodrič Cizerl iz Vidma pri Ptuju.

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti. Letošnjo izvedbo projekta smo bili,po tem, ko smo se veselili ponovnega srečanja v živo, zaradi vmešavanja koronavirusa tudi letos primorani preseliti na splet.

Na letošnji razpis že 22. Pesniške olimpijade se je prijavilo 16 dijakov in študentov iz cele Slovenije.Mentor dr. David Bedrač, pesnik, pisatelj, literarni mentor in urednik, za katerim je letos že deseto mentorstvo pesniških delavnic, je na treh sobotnihin nedeljskih spletnih (Zoom) delavnicah gostil13 tistih, ki so se odločili, da se nam pridružijo na virtualnem odkrivanju kdajev, kajev in zakajev poetičnih vprašanj.

Od 16 prijavljenih se je pesniških delavnic preko spleta, kjer sta jih v soboto uvodoma poleg mentorja dr. Davida Bedrača pozdravila še vodja projekta Barbara Žvirc in koordinator območne izpostave Dravograd Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS Robert Preglau,udeležilo13 udeležencev: Alina Podlesek (Lukovica), Alja Pušič, Amadeja Rek, Ela Velikonja in Enej Ibrahimović (Maribor), Anamaria Varga (Naklo), Andreja Pungartnik (Muta), Gaja Jakopin (Selnica ob Dravi), Izak Ban (Lokev), Karolina Grujić (Ljubljana), Maša Rački (Grosuplje), Mila Kodrič Cizerl (Videm pri Ptuju) in Pia Kramberger (Ptuj), svojo prisotnost na delavnicah pa so opravičili Anita Končar (Polšnik), Iva Bevc (Ljubljana) in Vid Karlovšek (Marezige).

Po končanih nedeljskih spletnih pesniških delavnicah je dr. David Bedrač razglasil še letošnje 4 olimpijske finaliste, katerih poezija bo objavljena v reviji Mentor. Finalisti so postali Anita Končar, Gaja Jakopin, Vid Karlovšek in Mila Kodrič Cizerl, ki je bila nato razglašena za zlato olimpijko. Mila je za nagrado prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2022, izbrane knjige (ki so nam jih tudi letos prijazno podarile številne slovenske založbe) in že omenjeno objavo pesmi v reviji Mentor.

Knjižne nagrade in priznanja bodo prejeli tudi vsi udeleženci 22. Pesniške olimpijade in nagrajenci 11. Mlade pesniške olimpijade.

Na slednjega, ki je namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 30 pesmic iz 8 slovenskih osnovnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Nasmeh, nagrade pa je strokovna žirija v sestavi Maje Visinski Andrejc, pesnice, in Barbare Žvirc, pesnice in vodje projekta Pesniška olimpijada, podelila 11 mladim pesnicam in pesnikom. V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejela Aleksandra Tori, 3. d, OŠ Ivana Skvarče, PŠ Čemšenik, drugo Sakiba Pjević, 2.b, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi, tretjo pa Katalea Trebušak, 3.c, Osnovna šola Ivana Kavčiča, PŠ Mlinše.

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda si je prvo mesto pripisala Neža Jurjevčič, 6. e, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, drugo Atena Pavlinič, 4. k, OŠ Koroški jeklarji, PŠ Kotlje, tretje mesto pa sta si razdelila Rok Ovnič, 4. k, OŠ Koroški Jeklarji, PŠ Kotlje in Rebeka Prošt, 6. c, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi.

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda je prvo nagrado prejela Nuša Bohak, 8. razred, OŠ Polzela, drugo Mia Žnidaršič Potrebuješ, 8. d, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, tretje pa sta si tudi v tej kategoriji razdelila dva osnovnošolca – Lana Aisha Kozolić, 7. c, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Saviin Atena Sušnik, 8. a, OŠ Simon Jenko, Kranj.

Organizatorji projekta smoletos ponovno opazili, da so časi, v katerih se nahajamo že leto in pol, res vplivali na ustvarjanje ter doživljanje kulture (tudi) med mladimi. Na razpis za dijake in študente smo za razliko od prejšnjih let prejeli skoraj polovico manj prijav, na razpis za osnovnošolce pa najmanjše v vseh letih. Zavedamo se, da je doživljanje delavnic preko spleta vsekakor precej drugačno od doživljanja delavnic v živo. Žal nam je, da se tudi letos ni izšlo z izmenjavo mnenj, izkušenj, poetičnih videnj in druženjem v prekrasnem okolju dvorca Bukovje, ki nam vsako leto nudi čudovito zatočišče za en jesenski vikend. Smo pa ugotovili, da smo veseli, da imamo vsaj možnosti druženja preko ekranov in smo dvodnevno intenzivno »pesniško delavništvo« vzeli popolnoma zares.

Vsem mladim ustvarjalcem, pa najsi bo v kulturi ali na kakšnem drugem področju,letos še posebej želimo, da kljub »deja vu« stanju iz lanskega letaohranijo voljo in energijo za ustvarjanje, naj imajo odprte oči za (mogoče) drugačne, nekonvencionalne priložnosti, ki se ponujajo, in naj iščejo navdih v knjigah, glasbi, drug v drugem in predvsem skupaj, čeprav tako daleč.

23. Pesniška olimpijada, v tvojo smer gledamo z optimizmom po srečanju in dogajanju v živo!

Besedilo: Barbara Žvirc, vodja projekta Pesniška olimpijada

Dogodki

Na spletu so, prilagojene časom, v katerih smo se (ponovno) znašli, ta vikend potekale pesniške delavnice že 22. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača, ki je med 16 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlato olimpijko razglasil dijakinjo zadnjega letnika II. gimnazije Maribor Milo Kodrič Cizerl iz Vidma pri Ptuju.