VIDEO: Rokodelski festival v Slovenj Gradcu

V sklopu praznika MO Slovenj Gradec so v četrtek, 17. septembra 2015, v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli 20. bienalno razstavo domače in umetnostne obrti. Pred galerijo pa se je ob odprtju razstave odvijal tudi rokodelski festival.

d6f224fb534a83b00aac145bc92cdd0f

Razstava ima tudi pomembno vlogo pri prebujanju ustvarjalnosti na področju rokodelstva, ki je bilo v času prvih razstav razmeroma slabo razvito in ga je bremenil negativni predznak tehnološke, oblikovne in vsebinske zaostalosti.

V 80. in 90. letih je sledil razcvet te dejavnosti, razstava pa se je zato preusmerila k prikazu le najbolj kakovostnih izdelkov, ne pa zgolj k prerezu celotne produkcije.

Usmeritev k prikazu najbolj kakovostnega v obdobju dveh let je bila posledica delovanja Strokovne komisije za preverjanje izdelkov, ki je vzpostavila strokovna merila za presojo kvalitete, in ki podeljuje certifikate; OZS pa ob razstavah podeljuje še najvišje priznanje, Zlato vitico. Razstave so torej odražale kakovostno presojo in s tem postavljale smernice preostalim rokodelcem, osveščale pa so tudi obiskovalce, ki so si lahko ogledali najboljše izdelke minulega dvoletnega obdobja.

 

[hdplay videoid=60]

Preberi še:  Na Koroškem pod okriljem Mocisa zaživel petletni projekt Center za družine

prijavi se

prijavi se v svoj račun