Search
Close this search box.

Velik jubilej Kulturnega društva Drava praznovali z nostalgično vožnjo in pestrim kulturnim programom. Ustavili so se tudi v Libeličah

21. 8. 2021 se je odvil velik jubilej Kulturnega društva Drava, kar 111. obletnica obstoja. Proslavili so jo z nostalgično vožnjo s posebnim vlakcem, ustavili so se kar na šestih točkah. Niso pa pozabili na 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.

Krepak kulturni impulz je Katoliško prosvetno društvo Drava Žvabek podalo z nostalgično vožnjo s posebnim vlakcem po vseh vaseh občine Suha in preko meje v Libeliče v soboto, 21. 8. 2021. S tem je društvo obhajalo v okviru prireditvenega niza CarinthiJA2020 svojo 111. obletnico obstoja in se hkrati tudi spomnilo 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.

Nostalgični vlakec se je ustavil pri šestih kulturnih točkah v občini, kjer so poleg kratkih kulturni sporedov vabili tudi na kulinarične dobrote regije. Pri „postajah” v Žvabeku, Gornji vas, na Suhi, v Potočah in Libeličah so se društveniki spomnili pomembnih težišč v delovanju društva: ustanovitev leta 1910, razgibana zgodovina, izgradnja Hiše kulture v Žvabeku, etnološka in verska težišča, mednarodne povezave, sožitje in sodelovanje med nemško in slovensko govorečimi, čezmejni projekti, projekti z otroki in mladinci ter znanstvena obdelava društvenih dejavnosti. Program so povezovali Jokej Logar, Christine Meklin-Sumnitsch, Eva Kogelnik, Victoria Meklin in Vida Logar.

Nabito polni vlakec so gostilničarji in obiskovalci sprejeli zelo prijazno.

Pri postajah so potnike in goste glasbeno presenetili Oktet Suha, Pevsko-instrumentalna skupina Žvabek, suška godba Schlosskapelle Neuhaus, skupina Sanje s Suhe, mešani in moški zbor Heimatklang Bach, mešani zbor iz Libelič ter ljudski vižarji Pepej in Albert Krop, Jokej Randev in Simon Kogelnik.

S kulinaričnimi dobrotami regije so postregli gostilne Lukner, Hafner in Hartl, družina Glawischnig  ter kmečki turizem pri Buču v Libeličah. Lutkovna skupina Lutke Suha je pod vodstvom Christine Meklin-Sumnitsch izvedla umetniški projekt, pisane kulturne mizice, kjer se naj ljudje zbirajo, srečavajo in pogovarjajo.

Častni gostje so bili konzul Republike Slovenije v Celovcu, Matej Kramberger, novi suški župan, Patrick Skubel, podžupana Benjamin Malle in Christian Sourij, občinski predstojnik Peter Trampusch, predsednik DS Geoparka Karavanke Gerhard Visotschnig, graščaka Eva in Herbert Liaunig, predsednik krajevne skupnosti Libeliče Joc Pšeničnik, dekan Monsignore Ivan Olip, župnik Michael Golavčnik, znanstvenika dr. Engelbert Logar in Michael Kaatz. …

Dogodki

21. 8. 2021 se je odvil velik jubilej Kulturnega društva Drava, kar 111. obletnica obstoja. Proslavili so jo z nostalgično vožnjo s posebnim vlakcem, ustavili so se kar na šestih točkah. Niso pa pozabili na 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.