Search
Close this search box.

V Vuzenici bo literarni večer in predstavitev pesniške zbirke Srečka Lampreta

V petek, 7. avgusta 2020, ob 18.30 na bo na dvorišču župnišča Vuzenica predstavitev pesniške zbirke “Srečko Lampret: SLOVENSKI NAROD (sonetni venec sonetnih vencev)”, ki bo izšla pri Celjski Mohorjevi družbi v sozaložništvu Kulturnega društva Vuzenica. 

O pesniški zbirki se bosta pogovarjala urednik Aleš Čeh in Srečko Lampret, ki je slovenskemu narodu in domovini posvetil prvo pesniško zbirko. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel Domen Gracej s svojim triom.

Avtor pojasni, da je glavni motiv te pesniške zbirke domoljubje, “ki ga našemu narodu posebno v zadnjih letih še posebej primanjkuje, kar ni dobra popotnica za našo prihodnost.” Različna poglavja govorijo o različnih tematikah, ki se med seboj prepletajo, v zbirki pa so na pesniški način zajeta tudi različna zgodovinska obdobja in tudi “hude preizkušnje, skozi katere je moral naš narod, a je kljub temu preživel že skoraj poldrugo tisočletje.”

Posebno poglavje v zbirki je namenjeno “o neslogi znotraj naroda, ki je v njegovi že sicer trpeči zgodovini slovenskemu ljudstvu prinesla zgolj bolečino, spet drugo poglavje govori o enotnosti, s katero smo lahko Slovenci veliko dosegli.” razloži avtor in doda, da je lep primer slednjega “osamosvajanje Slovenije pred približno tremi desetletji, ko smo Slovenci kot narod držali skupaj in po okoli 1200 letih, odkar je naša pradomovina Karantanija izgubila samostojnost, zopet dobili svojo državo. Namesto da bi nanjo bili ponosni, pa se je ljudstvo spet začelo deliti in zapuščati vrednote, kot je npr. narodna zavest, brez katere nobeno ljudstvo nima prihodnosti.”

Zaključi pa, da zbirka nasploh daje velik pomen vrednotam, kot so narodna zavest, vera, domovina, nesebičnost, svoboda, enotnost naroda in čvrst značaj posameznika.

Organizatorji sporočajo da je prireditev prijavljena na NIJZ in na policijo, upoštevani bodo tudi varnostni ukrepi: razkužila, razdalja med stoli (člani istega gospodinjstva lahko sedijo bližje skupaj), prireditev bo na prostem, v primeru dežja pa v tamkajšnji cerkvi sv. Nikolaja – tam je obvezna maska.

Knjiga bo na voljo po predstavitveni ceni.

VIR: Srečko Lampret mlajši

Dogodki