Search
Close this search box.

V tretji sezoni projekta “Bodi kul, beri ful” sodelovalo 162 dijakov in učencev

Koroška osrednja knjižnica je v sodelovanju s koroškimi osnovnimi in srednjimi šolami ter dvojezičnimi srednjimi šolami v Celovcu že tretjo leto zapored pripravila projekt branja za mlade Bodi kul, beri ful. Letos je sodelovalo kar 162 dijakov in učencev.

V osrednji knjižnici so nam povedali, da želijo s projektom spodbuditi bralno motivacijo, seznaniti mlade s kakovostno literaturo in vzgajati bralce za vse življenje.

Akcija, ki je namenjena mladim od 13. do 18. leta, je potekala od oktobra 2019 do aprila 2020. “Pripravimo jim zanimiv in kvaliteten izbor literature, izbirajo lahko med zgodbami, pesmimi, stripi in poučnim branjem.” so še dodali v knjižnici.

FOTO: KOK

Razložili so, da so morali sodelujoči prebrati najmanj tri knjige s priporočenega seznama ter o njih navesti osnovne podatke, napisati svoje misli in podati oceno. Zgibanke z odgovori so lahko nato oddali v Koroški osrednji knjižnici in njenih enotah ter v osnovnošolskih in srednješolskih knjižnicah Koroške.

Nekateri izvodi knjig so dostopni tudi v elektronski obliki v spletni eKnjižnici Biblos, ki so si jih bralci lahko izposodili in prenesli na svoje prenosne naprave.

“Veseli nas, da pri projektu vsako leto sodeluje vedno več učencev in dijakov naslednjih osnovnih in srednjih šol: OŠ Črna na Koroškem, OŠ Mežica, OŠ Franja Goloba Prevalje, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem, Prva OŠ Slovenj Gradec, Druga OŠ Slovenj Gradec, OŠ Brezno-Podvelka, Gimnazija Ravne na Koroškem, Srednja šola Ravne, Dvojezična zvezna trgovska akademija Celovec in ZG/ZRG Celovec.”

FOTO: KOK

Zaključna prireditev z gostoma Cirilom Horjakom in Anjo Štefan bi morala biti v aprilu, a je bila zaradi dane situacije odpovedana, kljub temu so vsi sodelujoči dobili priznanja in manjše praktične nagrade.

Bodite kul, berite ful in vabljeni k sodelovanju naslednjo sezono,” so še dodali v knjižnici.

VIR: KOK

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
B.Bralka
B.Bralka
3 let nazaj

Do sedaj sem samo rada prebirala članke, brez da bi jih komentirala. Pozdravljam projekt Bodi kul, beri ful, ki ga pripravlja Koroška osrednja knjižnica. Z vsem veseljem vzpodbujam otroke k branju, no, želim spodbujati vse, ki so ob meni. Branje širi naša obzorja in branje knjig, tiskane literature je nekaj čisto drugega, kot drsenje s prstom po zaslonu telefona, preživljanje časa za računalnikom, televizijo. Branje nas tako bogati in tega se premalo zavedamo. Ker je že ravno napisano, da je želja projekta tudi vzgajati bralce za vse življenje, bi želela deliti informacijo o knjigi, ki jo pravkar berem https://www.vlastakuster.si/EFT-knjiga.php. Ja knjige nas bogatijo, širijo naša obzorja, pomagajo oblikovati mnenja, toliko pozitivnega nam dajo. To knjigo bi morali prebrati vsi. Tako malo vemo o našim čustvih in našem notranjem doživljanju. Ne pravim, da bi jo morali prebrati otroci, ker je zanje še pretežka, odrasli pa. Odrasli lahko prevzgojimo sebe (to je preveč močna beseda), preoblikujemo, ko to znamo, pa lahko pomagamo našim otrokom, da bi živeli bolj polno in sproščeno. In svet bi bil lepši, življenje lažje, več nasmejanih obrazov in žarečih oči. Joj, koliko bogate in kvalitetne literature je na naših knjižnih policah, ki tiho stoji in čaka, da jo vzamemo v roko.

Dogodki