Search
Close this search box.

V Kotljah s prireditvijo počastili spomin na hotuljski tabor (FOTO in VIDEO)

Spomin na dan, ko so bile Kotlje en dan osvobojene v Kotljah obeležijo kot krajevni praznik.

Na zadnjo oktobrsko nedeljo, ob zaključku Kuharjevih dnevov, v Kotljah praznujejo krajevni praznik. Pod mogočno lipo pred cerkvijo sv. Marjete pri spomeniku padlim za svobodo so tudi letos počastili spomin na hotuljski tabor, na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so borci in borke prišli ravno med pridigo v hotuljsko cerkev in zahtevali pridigo v slovenščini.

VIDEO: Prireditev v spomin na osvoboditev Kotelj. 76. obletnica Hotuljskega tabora, časa, ko so bile Kotlje en dan svobodne. 🎺🥁🤗

Objavil/a Koroške Novice dne Nedelja, 27. oktober 2019

Letos mineva 76 let od hotuljskega tabora. Spomnili so se vseh žrtev in padlih za svobodo ter jih počastili z minuto molka.

Slovesnost se je pričela s prihodom Pihalnega orkestra železarjev Ravne in praporščakov ter predstavnikov Lovske družine Prežihovo. Zbrane je nagovoril predsednik KS Kotlje, gospod Zvonko Gros.

Predsednik ZB za vrednote NOB Mežiške doline, gospod Stanislav Ovnič, ter predsednika Združenje borcev za vrednote NOB, občinska organizacija Ravne na Koroškem Maksimiljan Večko ter predstavnik veteranov Zdravko Močilnik so slavnostno položili venec k spomeniku padlim za svobodo.

Prireditev je s pesmijo popestril pevski zbor vrtčevskih otrok enote Levi devžej iz Kotelj. Nastopili so tudi šolarji hotuljske podružnične šole in harmonikarji Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc. Program pa je povezovala Janja Širnik.

Župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, je podelil Listino o priznanju Občine Kotuljcu dr. Branetu Breznikarju, slavnostni govornik pa je bil poslanec v državnem zboru RS in Hotuljec Jani Prednik.

Po prireditvi so zbrani nadaljevali druženje ob topli malici v večnamenski dvorani Kotlje.

Dogodki