Search
Close this search box.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bodo odprli razstavo Štefana Marflaka

Danes ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu odpirajo razstavo Štefana Marflaka z naslovom Ta pot, ta slika. Otvoritveni plesni performans bosta izvedla Dénes Debrei in Heni Varga iz Novega Sada.

Ob osebnem jubileju so Štefanu Marflaku, enemu najvidnejših likovnih ustvarjalcev v regiji, posvetili letošnji poletni termin v razstavnih prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, kjer bo do septembra na ogled pregledna razstava, ki bo vključevala tudi najnovejša dela iz zadnjega obdobja. Dénes Debrei in Heni Varga iz Novega Sada bosta izvedla plesni performans, navdih za  katerega sta dobila iz umetnikovega dela in njihovega prijateljstva.

Pregledna razstava, ki vključuje dela v celotnem loku od prvih let po zaključku študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani do danes, bodo osredotočili okoli osrednje ustvarjalne niti njegovega opusa, ki so jo zaznamovala dela s skupnim naslovom »In kaj so ljudje ko lesovi« in »Ta pot, ta slika«; z dokumentacijo bodo predstavili tudi dela v javnem prostoru ter okruške njegove avtorske poezije.

Akademski slikar Štefan Marflak (1952, Črna na Koroškem) je eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v
Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu (1981) ter dokončal študij scenografije pri prof. Meti Hočevar in
kostumografije pri prof. Alenki Bartl.
Ponaša se s slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in
sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti še Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi.

Že pred leti, v času službovanja v Ljubljani in nato v Celju, je z značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje, tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor. Pregledna razstava, ki vključuje dela v celotnem loku od prvih let po zaključku študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani do danes, bodo osredotočili okoli osrednje ustvarjalne niti njegovega opusa, ki so jo zaznamovala dela s skupnim naslovom »In kaj so ljudje ko lesovi« in »Ta pot, ta slika«; z dokumentacijo bomo predstavili tudi dela v javnem prostoru ter okruške njegove avtorske poezije

V času trajanja razstave bo izšel tudi katalog, ki bo zajel vsa obdobja ustvarjalnosti plodovitega koroškega avtorja ter zaokroženo predstavil njegov velik prispevek k razvoju in kvaliteti likovne ustvarjalnosti na Koroškem.

Dénes Debrei in Heni Varga iz Novega Sada bosta izvedla plesni performans, navdih za katerega sta dobila iz umetnikovega dela in njihovega prijateljstva. Plesalec, koreograf in profesor Dénes Debrei je po končanem študiju dramatike začel ustvarjati z ostalimi gledališkimi direktorji in koreografi. Leta 1987 je s prijateljem Istvanom Lalićem ustanovil Pozorišno Udruženje “Letnji Bioskop”, kjer je umetniški direktor. Debrei med drugim sodeluje tudi z ženo, performerko, plesalko, »freelencerko« in mamo Heni Varga, ki rada ustvarja tudi z mladimi.

Razstava Ta pot, ta slika bo na ogled do 11. septembra 2022.

Besedilo: Manja Gerold

Dogodki

Danes ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu odpirajo razstavo Štefana Marflaka z naslovom Ta pot, ta slika. Otvoritveni plesni performans bosta izvedla Dénes Debrei in Heni Varga iz Novega Sada.