Search
Close this search box.

Ravenski harmonikarji igrajo in širijo dobro voljo med ljudmi že 40 let (FOTO)

Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc deluje 40 let, ob tej priložnosti pa v soboto, 22. 10. 2022, vabijo na koncert, ki ga pripravljajo ob okroglem jubileju.

27. oktobra 1982 je bil pri Kulturnem društvu Prežihov Voranc kot samostojna sekcija ustanovljen tudi harmonikarski orkester. Harmonikarji so takrat sklenili, da bodo gojili igranje na prostotonsko harmoniko (po domače »frajtonar’co«). Ko je njihov član Lenart Cigler v Saurisu v Italiji osvojil zlati pokal za virtuoznost –najzahtevnejšo prvino igranja na ta star ljudski instrument, in ko so jih potem vabili na finalna srečanja Zlate harmonike na Ljubečno, so dokazali, da so uspešni. Bili so namreč na večini prireditev za Zlato harmoniko Ljubečne, na finalnih prireditvah pa so nekajkrat sodelovali tudi z demonstracijskimi nastopi, kjer so prikazali kolektivno igranje na diatonično harmoniko.

Kot se še danes spominjajo nekateri člani orkestra, je bila v začetnih letih njihova najlepša izkušnja, ko so nastopali na dveh festivalih v Franciji leta 1993, na 7. mednarodnem folklornem festivalu v mestu Bourg-Saint-Maurice v Savojskih Alpah in na 15. mednarodnem harmonikarskem spektaklu v mestu Montguyon blizu Bordeauxa.

Z veseljem pa so se in se še vedno odpravijo tudi na Hrvaško, kjer so bili leta 2001 skupaj s pevkami Karantanije, in sicer na koncertu v Hrženici. V istem letu so se udeležili še srečanja tamburašev in harmonikarjev v Ludbregu pri Varaždinu, aprila 2002 pa so sodelovali na prireditvi Pomlad v Popovači v istoimenskem hrvaškem mestecu.

V zadnji letih so med drugimi gostovali tudi na Hrvaškem otoku Šolta, kamor se v družbi kulturnikov iz Črne na Koroškem ponovno odpravljajo naslednje leto maja. Nastopili so že tudi v Zadru, na Ohridu v Makedoniji, v različnih krajih po Avstriji, se redno udeleževali nastopov v domačem kraju in izven. Že vsa leta pa so prisotni tudi na skoraj vseh NOB proslavah na Koroškem.

Večino njihovega programa sestavljajo slovenske narodne pesmi in viže, njihov železni repertoar pa so vedno bile revolucionarne pesmi. Ponosni so tudi na njihove lastne skladbe, ki so jih ustvarili na vajah s skupnimi močmi, nekaj pa so jih tudi posneli.

Valček Mežiške doline v izvedbi Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc

V vseh teh 40. letih so se pri orkestru zamenjale številne generacije harmonikarjev, med njimi tudi prvi umetniški vodja, žal že pokojni, Lojze Rebernik, ki je leta 2012 prepustil taktirko Alenu Rožeju, ki orkester vodi še danes.

Pred leti je bilo v orkestru po več članov, tudi po 15, današnji časi pa so, kot pravijo harmonikarji, drugačni. Mladi raje igrajo za denar kot pa ljubiteljsko in prostovoljno, hkrati je število na novoustanovljenih različnih društev precej naraslo. Tako zadnja leta v orkestru igrajo harmonikarji z vseh koncev Koroške, ne le Ravenčani, ki se na vaje na Ravne na Koroškem in nastope vozijo iz Slovenj Gradca, Črne na Koroškem, Dravograda in Prevalj.

V orkestru trenutno aktivno igra 7 članov (Alen Rožej, Ivan Plazovnik, Jože Brec, Tone Brinar, Vinko Čeru, Niko Kranjc in Janko Gregor), občasno pa se jim na dogodkih pridruži še kateri, ki je pred leti rajžal z njimi po svetu, zdaj pa mu zdravje tega več ne dopušča. Med drugim tudi brata Miha in Peter Jamer, ki sta pred 40. leti skupaj z ostalimi harmonikarji začela orati ledino.

Ob tem harmonikarji dodajajo, da delujejo kot ena razširjena družina, med seboj se, kljub starostni razliki, zelo dobro ujamejo in razumejo, zato se z veseljem udeležijo tudi kakšnega skupnega piknika in druženja brez nastopa, ki, kot smo izvedeli, ne mine brez vrhunskega punčevega peciva iz pod rok njihovega 75-letnega člana Ivana Plazovnika iz Turiške vasi, ki peče tudi zelo okusne torte. Tako, da jim “cukr” nikoli ne pade. Z veseljem pa bodo medse sprejeli tudi nove članice in člane, zato vsi ljubitelji »frajtonar’ce« prisrčno vabljeni, da se jim pridružite in z njimi naokrog širite dobro voljo, ki je v današnjih časih ni nikoli preveč.

Že to soboto pa vas vabijo na prireditev v počastitev njihovega okroglega jubileja, ki bo obogatena s pestrim kulturnim programom. Dogodek, na katerem bodo v KC Ravne na Koroškem poleg slavljencev nastopili še Tamburaški orkester Ruda Sever-Gorišnica, Danaja Grebenc in ŽPZ Deteljica, bomo prenašali tudi v živo na Facebook strani Koroških Novic. Program bo povezovala Janja Širnik. Vstopnine ni.

Dogodki

Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc deluje 40 let, ob tej priložnosti pa v soboto, 22. 10. 2022, vabijo na koncert, ki ga pripravljajo ob okroglem jubileju.