Search
Close this search box.

Po simpoziju še zbornik Točka v času

V Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu bodo drevi ob 18-ih predstavili zbornik mednarodnega arheološkega simpozija Točka v času. Nastal je v sodelovanju številnih zgodovinarjev, ki so se udeležili lanskoletnega simpozija ob 750-letnici Slovenj Gradca.

Pred novogradnjo glasbene šole v Slovenj Gradcu je Koroški pokrajinski muzej na Cankarjevi ulici v letih 2009 in 2010 izvedel arheološke raziskave. Ob izkopavanjih so bili odkriti številni poznosrednjeveški in zgodnjenovoveški ostanki stavb, cisterna ter številne najdbe skupaj z živalskimi kostnimi ostanki. Poleg stalne razstave in prezentacije cisterne in situ je muzej septembra 2017 ob praznovanju 750-letnice mesta Slovenj Gradec pripravil simpozij, na katerem so predavatelji predstavili mestno plemstvo, arheološko najdišče glasbena šola in interpretirali izbrane najdbe. Na najdišču je bilo ugotovljenih šest gradbenih faz od 13. do 19. stoletja.

Osemletni projekt zaključujejo z objavo zbornika, pri katerem so sodelovali Tone Ravnikar, Mihela Kajzer Cafnik, Saša Djura Jelenko, Irena Lazar, Andrej Šemrov, Anja Mihelič, Ines Klokočovnik, Borut Toškan, Zrinka Mileusnić, Ana Turk Ornik, Mira Strmčnik Gulič in Miha Murko.

Dogodki