Search
Close this search box.

Odprti trije literarni pomladni natečaji

Pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, ki tudi med karanteno ostaja aktiven in aktualen, so trenutno odprti kar trije literarni natečaji.

Odrasli literati nad 30 let lahko na natečaju V zavetju besede sodelujejo s svojimi neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. V okviru natečaja so od konca meseca maja do septembra predvidena regijska srečanja z literarnimi delavnicami, na katerih bi udeleženci natečaja z mentorji analizirali poslana besedila. Ker bodo vsaj prva srečanja zaradi karantene najbrž odpadla, se bodo delavnice preselile na splet. Državno srečanje bo novembra v Kotljah, do takrat pa bo izdan tudi zbornik najboljših izbranih besedil V zavetju besede 2017–2019.

Objavljen je tudi natečaj za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo, izdano v letu 2019. Rezultati natečaja, bodo znani do jeseni, objavljeni pa bodo na spletni strani JSKD. Izbrani avtor bo za nagrado dobil recenzijo v reviji Mentor v letu 2021 in priznanje na podelitvi ob državnem srečanju V zavetju besede 2020, ki bo v novembru.

Odprt je tudi natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon, ki se naslanja na bogato tradicijo satire pri nas in spodbuja k pisanju angažirane poezije. Ta bo v zdajšnjih kriznih razmerah zagotovo imela veliko snovi.

FOTO: JSKD

Natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon 2020 je anonimen in namenjen vsem tistim, ki pišejo ostro, brezkompromisno in neizprosno. Najbolj pekoč feferon bo izbrala žirija v sestavi Ksenije Jus, Josea in mag. Mateja Krajnca. Po besedah lanske zmagovalke Polone Campolunghi Pegan je “protestna poezija ventil, skozi katerega je kdaj pa kdaj dobro potisniti slike, ki se nekje nalagajo, pa kar nočejo oditi. Absurdnosti, puhlosti in zlaganosti nastavlja ogledalo. Ohranja ostrino pogleda ter vleče iz otopelosti.” Imeti zmagovalni “feferon” ji pomeni, “da te je nekaj kvalitetno zbodlo ali razjezilo. Pa da imaš še vedno upanje, da ostaja tudi tista druga, drugačna plat, za katero se splača biti.” 

Zmagovalno pesem lanskega Mentorjevega feferona, je uglasbila in izvedla skupina Suha Južina Band:

Prijave na natečaj V zavetju besede in Natečaj za najboljšo leposlovno samozaložniško knjigo so odprte do 23. aprila 2020, do 3. julija 2020 pa natečaj za najboljšo protestno pesem ali satiro Mentorjev feferon.

VIR: JSKD

Dogodki