Odličen uspeh dijaka ravenske gimnazije Timoteja Žvikarta

Timotej Žvikart iz Gimnazije Ravne na Koroškem se lahko pohvali z velikim uspehom, razstavljal je na Festival mladinske kulture v Kopru.
FOTO: KKRavne

V avgustu je v Kopru potekal Festival mladinske kulture – Festival VIZIJE.

V okviru FOTOVIZIJE na temo RAVNOTEŽJE je razstavljal tudi Timotej ŽVIKART iz Gimnazije Ravne na Koroškem in sicer s serijo fotografij z naslovom MOSTOVI.

O Timoteju so zapisali: “Timotej Žvikart obiskuje gimnazijo Ravne na Koroškem. S fotografijo se je začel ukvarjati to šolsko leto, za kar ga je navdušila mentorica Sonja Buhvald. Vsak dan odkriva nove stvari o umetnosti in nove fotografske zvrsti.”

Ob seriji MOSTOVI je Timotej zapisal: “S temi fotografijami sem hotel ponazoriti ravnotežje, ki ga opazimo povsod okoli nas. Za vsak korak, ki ga naredimo v našem življenju je ravnotežje bistvenega pomena. V pojmu mostov vidim nekakšno povezanost, stabilnost ter seveda ravnotežje.”

Mostovi – Timotej Žvikart

Tematski natečaji v okviru festivala mladinske kulture Vizije so vedno zasnovani tako, da spodbujajo mlade fotografe k raziskovanju novih izraznih možnosti v mediju fotografije. Takšna je tudi letošnja tema Ravnotežje, ki je sicer ustvarjalcem omogočila raznolike interpretacije, vendar je zahtevala razmislek in vsebinsko poglobitev. Ravnotežje ali ravnovesje je namreč kompleksna tema, ki označuje stanje, pomembno ne le v življenju vsakega posameznika in širše skupnosti, ampak tudi v živi in neživi naravi ter v ohranjanju odnosa med človekom in naravo.

Na letošnji razpis je prispelo 25 fotografskih zgodb osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so v svojih vizualnih pripovedih obravnavali različne vidike razpisne teme. Nekaj avtorjev je motiv prikazalo kot motorično sposobnost, ki je nepogrešljiva pri dinamičnem gibanju človeškega telesa, kot so različne športne aktivnosti. Drugi so se osredotočili na iskanje mentalnega ravnovesja v vsakdanjem življenju, ki je v neprestanem toku čustvenih vzponov in padcev bistvenega pomena za dobro počutje vsakega posameznika. Človek je pravzaprav bitje ravnovesja, saj je tudi naše zdravje odvisno od telesne in duševne skladnosti, hkrati pa je človekovo telo neločljivo povezano z okoljem, v katerem živimo. In prav naravno ravnotežje je tista tema, s katero se je ukvarjalo največ avtorjev, ki so v svojih fotozgodbah izpostavili dejstvo, da narava v različnih ekosistemih sama poskrbi za skladno razmerje med rastlinskimi in živalskimi vrstami, njihovo pestrost in obstoj. Nekateri ustvarjalci so v svojih delih razmišljali o iskanju ravnotežja med naravno in kulturno krajino v urbanem prostoru. Zasledimo pa tudi posamezne metaforične upodobitve, med katerimi prevladuje podoba mostu, ki ponazarja ravnotežje in premagovanje ovir ne le v realnem svetu, ampak tudi v duhovnem življenju posameznika.

Žirija je v ožji izbor del, ki bodo predstavljena na razstavi v okviru državnega festivala Vizije, uvrstila enajst izvirnih in kreativnih fotografskih zgodb, zasnovanih v različnih tehnikah. Pri izboru del je seveda upoštevala tudi likovno ravnotežje, ki označuje urejenost in harmonijo vseh elementov v fotografski kompoziciji: tako skladnih razmerij med posameznimi figurami, predmeti in objekti kot tudi med motivi in ozadjem, tonskimi vrednostmi in v barvnem izboru. Pri nekaterih avtorjih pa je opravila tudi selekcijo posnetkov, a zgolj zato, da izbrana dela oblikujejo vsebinsko in oblikovno homogeno likovno celoto.

Izbrana dela kažejo, da so avtorji v fotografiji – kot enem izmed osrednjih vizualnih medijev sodobnega časa – prepoznali velik izrazni potencial in pripovedno moč. Ne glede na to, ali so njihove fotozgodbe osebno izpovedne, humorne, razmišljujoče, opisne ali vpete v širši družbeni kontekst, nam sporočajo, da je iskanje ravnotežja proces, ki nas pravzaprav spremlja neprestano in povsod: v našem počutju, mišljenju, delovanju, prostoru, ki nas obdaja, in širšem naravnem/kulturnem okolju.

Razstavljajo:

Anja Papuga: Balans

Benjamin Kerčmar: Med vzponom in padcem

Blaž Stantič Kobal: Melanholične misli

Emma Zucca: Boj za uravnovešenost

Jakob Remar: Utrinki časa

Jana Mervič: Ravnotežje v odsevih

Janez Jakob Dremelj: Na ozki liniji

Neža Ferk: Orehovo ravnotežje

Timotej Žvikart: Mostovi

Tina Furlan: Just life

Vinci Oblak: Živali

Vir: FB stran Gimnazija Ravne in JSKD

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.