Obnovljeni ‘letalo’ in dva ‘Japonca’

Jeklene skulpture, ki so v zadnjega pol stoletja nastajale na mednarodnih kiparskih simpozijih Forma viva na Ravnah na Koroškem, pod okriljem Koroškega pokrajinskega muzeja postopno dobivajo novo podobo.

cdb07fe52edfc220cecf3f84017ef78e

Obiskovalce in domačine, ki se na Ravne pripeljejo s severne strani, iz smeri Dravograda, ob prihodu v mesto najprej pozdravi skulptura Johna Hoskina, ki so ji Ravenčani nadeli ljubkovalno ime »letalo«. Kip iz jeklene pločevine je nastal na 2. Simpoziju Forma Viva na Ravnah na Koroškem, leta 1965, svoje mesto pa je dobil v bližini takratne kinodvorane, kjer stoji še danes. V pol stoletja ga je kljub vzdrževanju zob časa pošteno načel, zato se je Koroški pokrajinski muzej, ki z zbirko skulptur upravlja od leta 1996, odločil za temeljito obnovo.

Obnovitvena dela so potekala v juniju, uporabili pa so tehniko peskanja, s katero so na ekološki način očistili barvo do jedra in tako prišli do prvotne barve, kar je bila nato osnova za novi nanos.

V letošnjem letu so že obnovili tudi skulpturo Ichira Yoshibe, ki stoji pri atletskem stadionu, nastala pa je na istem simpoziju, ter kip, ki ga je japonski kipar Katsuyi Kishida oblikoval na simpoziju leta 1970, občudujemo pa ga lahko na začetku Javornika. Predvidene so tudi obnove preostalih skulptur, med prvimi pa naj bi nov izgled dobila skulptura Tobiasa Putriha, ki krasi naselje Javornik šele 2 leti.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2016/formaviva” title=”Galerija slik”]

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.