Search
Close this search box.

Ob tednu slovenskih splošnih knjižnic vam dravograjska podarja letno članstvo. V petek lahko predolgo izposojeno gradivo vrnete brez zamudnine

Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujejo Teden splošnih knjižnic. V prihajajočih dneh se bodo v knjižnicah zvrstili različni dogodki, veliko bo zaradi posebnih razmer virtualnih, s katerimi želijo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bodo posvetili BRANJU – bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa bodo opozorili na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranijo splošne knjižnice.

Vsem, ki še niste člani Knjižnice Dravograd, podarjamo letno članstvo. Če ne izpolnjujete PCT pogoja in nas trenutno ne morete obiskati, vam omogočamo spletni vpis https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu, lahko pa vam pristopno izjavo pošljemo po e-pošti. Omogočamo vam tudi brezstično izposojo ali prevzem gradiva ob vhodu v knjižnico. V petek, 19. novembra, pa lahko predolgo izposojeno gradivo vrnete brez zamudnine,” so pred prazničnim tednom sporočili iz Knjižnice Dravograd.

Žal moramo zaradi slabih epidemioloških razmer odpovedati dejavnosti, ki smo jih planirali v tem tednu (Alenko Kesar, ustvarjalno pravljično uro za otroke, Branje ob kavi). Te dejavnosti bomo izpeljali ob izboljšanju epidemioloških razmer,” so dodali.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki so dostopne vsem prebivalcem in svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi preko različnih digitalnih platform, kot so video vsebine, izobraževanja in predavanja po spletu. Tudi v času epidemije se trudijo za čim večjo dostopnost gradiva. Splošne knjižnice so prisotne v 274 krajih po Sloveniji ter s 13 bibliobusi na več kot 700 postajališčih dostopajo do svojih članov.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob praznovanju povedala: Rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic je zelo preprosta, pa neizmerno pomembna. To je BRANJE. Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje«.

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 19. 11. 2021, zaključil z Dnevom splošnih knjižnic. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce. Nagrajence in njihove projekte, ki jih je komisija izbrala med petnajstimi prijavami, bodo na ta dan podrobneje predstavili na dogodku, objavljenem na spletni strani https://www.knjiznice.si/.

Vir: Knjižnica Dravograd, Združenje splošnih knižnic

Dogodki