Ob Mednarodnem dnevu jazza na Ravnah za vas pripravljajo tri prireditve

Novembra 2011 je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) uradno razglasila 30. april za mednarodni dan jazza, da bi poudarila njegovo diplomatsko vlogo združevanja ljudi širom sveta. Letos bodo ta dan obeležili s tremi prireditvami: likovno razstavo, koncertom in spletno premiero kratkega dokumentarnega filma.

Jazz v sliki – glasba kot motiv (29.4.2022 – Grajski park Ravne ob 17.30)
Potekala bo likovna razstava, avtorji so učenci 7., 8. in 9. razreda –  izbirnega predmeta likovno snovanje OŠ Koroški jeklarji in učenci 1., 2., 3. in 4.  razreda – likovnega krožka podružnične OŠ Kotlje.
Mentorici: Katja  Krejan in Irena Černovšek
Koordinatorica: Suzana Makič
Produkcija: Jazz Ravne in Zavod PETIDA

Coffee Session (29.4.2022 – Grajski park Ravne ob 18.00)
Potekal bo komcert na predvečer mednarodnega jazza. Glasba ne potrebuje vedno drage produkcije in tisočih komplikacij, včasih je preprosta, ustvarjena, ko sediš na kavču v udobnih hlačah, srkaš vročo kavo in uživaš v družbi duše poleg tebe. Skozi kitaro, ki poleg čudovitega zvena strun, pod Mihaelovimi dlanmi prevzame še vlogo bobna in poln vokal, s katerim da Klara vedno prednost zgodbi kot razponu, v paket lovita še ritem, ob katerem se telo kar samo pozibava.
Zasedba: Klara Klančnik – vokal, Mihael Hrustelj – kitara

Stoletje slovenskega jazza (30.4.2022 – spletna stran www.JazzRavne.si ob 20.uri)
Na strani bo potekalo premierno predvajanje dokumentarnega filma Stoletje slovenskega jazza.
V dokumentarnem filmu Toma Novosela bosta svoje poglede na začetke in začetnike jazza na naših tleh predstavila legenda slovenskega jazz klarineta Borut Bučar in zgodovinar Izak Špajzer. Je slovenski jazz letos star 100 let? Morda celo več? Če še ni star sto let – kdaj pa bo? Tega verjetno ne bomo nikdar vedeli in tega odgovora tudi film ne ponuja. Ravno nasprotno – poraja nova in nova vprašanja.
Avtorji: Tomo Novosel (kamera, režija, montaža), Franc Kokal, Robi Jamnik

Vir: Občina Ravne na Koroškem