Search
Close this search box.

Na Srednji šoli Ravne v okviru mednarodnega projekta izdelali jekleni lutki

Demokracija in lutkarstvo je ime mednarodnega Erasmus projekta, v okviru katerega so dijaki Srednje šole Ravne ob mentorstvu izdelali dve jekleni lutki. Kako sta nastajali, so na posebnem dogodku na šoli predstavili danes. Za obiskovalce so pripravili tudi kratko lutkovno predstavo na temo demokracije.

Dijaki Srednje šole Ravne so lutki zdelali pod mentorstvom učiteljev Igorja Kosmača in Slavka Koljibabića ter s pomočjo strokovnega svetovanja Tee Kovše in Katje Vravnik iz ravenskega Gledališča DELA.

Po predlogi lesene lutkovne tehnologije, katere avtorja sta Jure Arnold in Tea Kovše, in z nekaj modifikacijami so izdelali votlo jekleno lutko, veliko 70 centimetrov. Druga, v velikosti 20 centimetrov, pa je nastala s procesom kovanja.

Z obema lutkama in še petimi lesenimi je danes devet dijakov izvedlo tudi krajšo lutkovno predstavo z glasbeno spremljavo Uroša Bračiča in Aleša Gangla “v živo na mnogih instrumentih”, je za STA povedala Tea Kovše.

V okviru Erasmus projekta partnerji iz Beograda, Budimpešte, Raven na Koroškem in Dunaja pod strokovnim vodstvom Dunajskega foruma za demokracijo in človekove pravice razvijajo metode in gradiva, ki bodo učencem različnih vrst in stopenj šol omogočili ustvarjalno obravnavanje tem demokracije in človekovih pravic pri pouku, v nadaljevanju pa tudi raziskovanje njihovega osebnega okolja. Vodilni partner projekta je sicer dunajsko lutkovno gledališče Lilarum.

“Edini izmed partnerjev smo se lotili lutkovne tehnologije, ker smo želeli izkoristiti znanje, ki je na Ravnah na Koroškem, torej znanje o kovini in jeklu,” je povedala Tea Kovše. Del dijakov je tako izdeloval lutke, del pa je pripravljal predstavo, s čimer so se dijaki srečali, kot je dejala sogovornica, “z obema nivojema lutkarstva, izdelovanjem in animiranjem”.

Kot je zapisano na spletni strani projekta Demokracija in lutkarstvo (Democracy & Puppetry), ta mladim Evropejcem, starim od 13 do 16 let, omogoča ustvarjalno obravnavo tem demokracije in človekovih pravic ter njihovega pomena za svobodo in enakost.

V ta namen so se pri šolskih urah seznanili s tematskim ozadjem, v nadaljevanju projekta pa so raziskovali svoje osebno okolje. Pridobljena spoznanja so predelali v kratkih lutkovnih predstavah, ki jih odigrajo v uradnih stavbah pred svojimi družinami, vrstniki, politiki in drugimi zainteresiranimi javnostmi.

Umetniške metode lutkovnega gledališča pomagajo izraziti kritična vprašanja, prodreti do bistva tistega, kar je težko povedati, in vnesti odnose v nove kontekste, na spletni strani navajajo sodelujoči pri projektu.

Cilj projekta je spodbujati razumevanje pomena demokracije in človekovih pravic za ohranjanje miru in kohezije v EU, po drugi strani pa razvijati metode poučevanja demokracije in človekovih pravic za učitelje, mladinske delavce, umetnike in zainteresirane javnosti po vsej Evropi. Učne metode, razvite v projektu, bodo po koncu projekta brezplačno na voljo za nadaljnjo uporabo.

Dogodki

Demokracija in lutkarstvo je ime mednarodnega Erasmus projekta, v okviru katerega so dijaki Srednje šole Ravne ob mentorstvu izdelali dve jekleni lutki. Kako sta nastajali, so na posebnem dogodku na šoli predstavili danes. Za obiskovalce so pripravili tudi kratko lutkovno predstavo na temo demokracije.