Search
Close this search box.

Na Ravnah se z odlično komedijo Vinka Möderndorferja zaključuje gledališki abonma

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem bo nocoj zadnja predstava gledališkega abonmaja v tej sezoni. V goste prihaja SNG Drama iz Ljubljane, uprizorili pa bodo najnovejšo igro koroškega dramatika Vinka Möderndorferja Nežka se moži.

Že naslov igre kaže, da je avtor črpal navdih pri znamenitem delu Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Iz klasičnega Matička so vzeta tudi imena nastopajočih oseb (Matija, Neža, Tonči) in ena najbolj znanih komičnih situacij. Toda moderni Matiček ni mlad grajski služabnik, temveč slavist v zrelih srednjih letih, ki si služi kruh kot srednješolski učitelj slovenščine. Z malce mlajšo Nežo sta sveže zaljubljen par, ki se veseli raznovrstnih vidikov skupnega življenja, od kulinaričnih do posteljnih. Njuno srečo zmoti Nežin bivši, uspešen trgovec z avtomobili, ki se nekega popoldneva, ko je Neža za hip sama doma, pojavi pri njiju in zahteva svojo ljubo nazaj…

Duhoviti dialogi, iskriv (ljubkovalni in erotični) besedni zaklad in nepričakovani komični obrati odlikujejo to sodobno ljubezensko travestijo, ki je zmagala na natečaju za najboljšo izvirno slovensko komedijo v okviru celjskega festivala 19. Dnevi komedije (2010).

∙ IGRAJO ∙
Nina Valič – Neža
Bojan Emeršič – Matija
Valter Dragan – Tonči

∙ ZASEDBA ∙
DRAMATURGINJA: Eva Kraševec
LEKTOR: Arko
SCENOGRAFINJA: Nataša Černoša
KOSTUMOGRAFINJA: Tina Kolenik
SKLADATELJICA: Nataša Vester Trseglav
OBLIKOVALEC LUČI: Milan Podlogar

Predstava se prične ob 19. uri in traja 75 minut brez odmora.