Na Ravnah bo na ogled razstava Mateja Čepin

V petek, 18. novembra 2022, ob 18. uri, v Galeriji Ravne odpirajo zadnjo letošnjo razstavo.

Na svojih najnovejših slikah, ki bodo na ogled, se Matej Čepin z naslovi odkrito naslanja na pravljice. Na slikah nastopata brata Grimm, ki se lahko spremenita v sestri Grimm – in sta upodobljena tako, da nam kažeta hrbet in nas tako na preizkušen iluzionistični način vpeljeta v dogajanje na sliki. Protagonisti na slikah nosijo značilne pričeske, ki so nedvomno referenca na film Davida Lyncha Eraserhead.

Na nekaterih slikah prevlada turobno kafkovsko vzdušje, spet na drugih magrittovski surrealizem svetlih in jasnih barv. Na njih vidimo enodružinske hiše ali večnadstropne bloke iz 19. stoletja, iz katerih dimnikov se vselej kadi. Glede na zadušeno svetlobo, še vedno zeleno travo in drevesa brez listja lahko domnevamo, da je v te kraje prišla jesen. Nenavadno srečevanje simbolov v svojem antagonizmu oscilira v zavidljivo fantastično pokrajino. Potem so tu skupine ljudi, sodeč po oblekah večinoma oseb moškega spola, ki postopajo naokoli brez prave zaposlitve. Domačnost slik slikar stopnjuje še z obešenci, križanimi, kipi Marij, kresovi, vrtnimi palčki in cirkuškimi šotori. Ta vokabular simbolov gledalca pritegne k raziskovanju in ga s pomočjo pripovednih naslovov vpelje v Čepinov svet pravljic, vraž in urokov, ki kljub navidezni banalnosti nikoli ne postane površinski ali enoznačno berljiv.

Slike Mateja Čepina so izjemno sugestivne in sveže, njegov pristop k slikarstvu spominja na tistega Jožeta Tisnikarja.

Matej Čepin (1977, Celje) nima formalne likovne izobrazbe, likovno se je izobraževal samostojno. Od leta 2017 ima status samozaposlenega na področju kulture. Doslej se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Celju.  

Kustos razstave je Jernej Kožar.

Razstava bo v Galeriji Ravne na ogled do 27. januarja 2023

Vir: Koroška galerija likovnih umetnosti