Search
Close this search box.

Na Lešah je bilo kot v pravljici

Petek 7. in sobota 8. septembra 2018 sta na Lešah minila v znamenju pravljice. Potekala je namreč že 7. Pravljična vas Leše. Vasica nad Prevaljami se je za dva dni spremenila v pravo pravljico.

Pričelo se je že v petek, ko je potekal nočni pohod z lučkami (t.i. Večer v iskanju pravljične svetlobe v kraljestvu pravljičnih bitij). Glavno dogajanje pa je sledilo dan za tem, v soboto. V dopoldanskih urah so potekali animacijski pohodi po pravljičnih poteh, kasneje branje pravljice v muzejski sobi rudarstva, okoli 14.30 ure je potekalo iskanje skritega zaklada pravljične vasi Leše, nastopili so tudi Zimski kosci, ki so kasneje postregli tudi z ljudskimi karaokami, ves čas pa je na festivalu potekalo tudi več ustvarjalnih in športnih delavnic.

Letos je bila posebna zanimivost Soba pobega – escape room, ki je bila zelo zanimiva za mlajše, saj so se lahko preizkusili v logičnem razmišljanju, ki jim je več kot očitno šlo odlično, saj so se iz sobe uspešno “reševali”. Tema sobe je bila prav zanimiva, saj je bila v znamenju odkritja leškega premoga, ki sega že kar 200 let v preteklost. Obiskovalci so morali odkriti skrivnost bratovščine leških rudarjev in pobegniti v roku 20 minut, za kar so prejeli tudi diplomo.

Na glavnem mestu dogajanja je bilo zelo pestro. Potekala je pravljična tiskarna tatoojev, pravljična tržnica, pravljični srečelov, leškirska banka – za plačevanje so uporabljali lešnike, pošta pravljične vas, prikaz kovaške obrti, pravljična zelemenjava, pravljična bukvarna, fižolčkova tombola ter iskanje kamenčkov pravljične vasi. Poskrbljeno je bilo tudi za okusne dobrote in hrano, katero so pripravili Slaščičarstvo Senica.

Vodja in idejni vodja je že seh sedem let Boštjan Gorenšek, ki je povedal, da je prireditev uspela odlično in dodal: “Ni ga lepšega, kot videti toliko družin in veselih otrok – ki se veselijo ob ustvarjanju… Že v tem trenutku snujemo naslednje dogodke, prvi pa se bo zgodil 28. 10., ko bo v Pravljični vasi Leše čarovniška noč . Hvala vsem prostovoljcem, sodelujočim in vsem obiskovalcem že 7. festivala. Se vidimo konec oktobra.”

Ob koncu dogajanja je CUDV Črna na Koroškem predala še pravljično žezlo, ki ga je prevzel Jani Prednik. S tem je prevzel odgovornost biti varuh pravljičnih bitij do naslednje Pravljične vasi Leše. Ob tem je povedal, da mu je v veliko čast. da bo naslednje leto vladal in da upa, da bodo vsa pravljična bitja kot tudi ostali, z njegovim vladanjem zadovoljni.

VIDEO: Govor poslanca v DZ, Janija Prednika, ob prevzemu pravljičnega žezla:

Ob koncu so med vse obiskovalce razdelili še torto, katere so se posebej razveselili najmlajši.

Dogodki