Search
Close this search box.

Muzeji ob tednu družine brezplačno odpirajo svoja vrata

Muzeji, galerije in druge kulturno-umetnostne ustanove za vas ob tednu družine brezplačno odpirajo svoja vrata.

15. maj je bil s strani Generalne skupščine OZN leta 1994 proglašen za Mednarodni dan družin, v Sloveniji pa da dan hkrati pomeni tudi uvod v Teden družine, ki bo trajal vse do 22. maja. Letošnja tema tedna družin je “Družine in podnebni ukrepi v povezavi s 13. ciljem trajnostnega razvoja”. V ta namen Zveza prijateljev mladine Slovenije že 21. leto pripravlja akcijo “Za družine brezplačno“, hkrati pa teden sovpada tudi z mednarodnim dnevom muzejev, ki ga obeležujemo 18. maja.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zapisali: “Družina ostaja osnovna in najpomembnejša družbena celica, ločena in drugačna od ostalih oblik družbenih skupin.” A vsi vemo, da je družina več kot le skupno življenje. Družina pooseblja ljubezen, varnost, udobje, zanesljivost in sprejemanje, ki je v dobi odraščanja nujno potrebna pri razvoju otrok in mladostnikov.

Od 15. maja, ki je mednarodni dan družin, do konca tedna družin – 22. maja vas muzeji, galerije in ostale kulturno-umetnostne ustanove vabijo k brezplačnemu ogledu stalnih zbirk, tematskih razstav in drugih posebnih dogodkov. Prireditve so namenjene tudi najmlajšim.

V ta namen si boste v Koroškem pokrajinskem muzeju lahko ves teden brezplačno ogledali stalne in občasne razstave v muzejskih razstaviščih na Koroškem. Več o tem si preberite TUKAJ.

V soboto, ko obeležujemo mednarodni dan muzejev, pa ob 10:30 uri Muzej Slovenj Gradec pripravlja brezplačen sprehod ob obzidju mesta, ob 11. uri pa bodo priredili delavnico “Urejeni po afriško”, ki je namenjena predvsem otrokom. Delavnica za otroke “Radovedni Popek” bo potekala ob isti uri tudi v Dravogradu, v muzeju Radlje ob Dravi pa ob 10. uri vabijo na ogled Leitingerjeve zbirke.

Dogodki

Muzeji, galerije in druge kulturno-umetnostne ustanove za vas ob tednu družine brezplačno odpirajo svoja vrata.