Search
Close this search box.

Mednarodni Festival Suha s štirimi odlično uglašenimi skupinami navdušil številno publiko

28. mednarodni in prekomejni Festival Suha-Dravograd ´21 je za nami.

Štiri odlično uglašene skupine – primorski Oktet Simon Gregorčič, nemško-koroški mešani kvartet KlongQuadrat, danski barbershop sestav House Rules prav tako kot glavni gostitelj festivala, Oktet Suha – so od začetka do konca navdušile številno publiko, ki si je izprosila vrsto dodatkov.

»Kljub izrednem zgodnjo-jesenskem času je bilo vreme odlično, obe koncertni prizorišči čudoviti in publika enkratna«, je ponosen organizator Jokej Logar. Bil je velik uspeh na vseh področjih: odlično vreme, enkratna publika, čudovit ambient in prvovrstne skupine.

V Dravogradu sta v petek goste pozdravila županja Marijana Cigala ter novi suški župan Patrick Skubel.

Na suškem gradu pa je imela pozdravni govor ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, Helena Jaklitsch, ki je soorganizatorju festivala, Katoliškemu prosvetnemu društvu Drava naknadno čestitala ob 110. obletnici kulturnega delovanja in dolgoletnemu predsedniku Lenartu Katz izročila častno listino.

V pozdrav je zapela domača Pevsko-instrumentalna skupina Žvabek. Danilo Katz pa je hudomušno povezoval spored.

Med odličnimi gosti so na Suhi bili še konzul Matej Kramberger, župan Patrick Skubel, podžupana Christian Sourij in Benjamin Malle, deželni kulturni nagrajenec Engelbert Logar, predsednik Geoparka Karavanke Gerhard Visotschnig, ter direktor Mohorjeve, Karl Hren.

Spomnimo se, da je od leta 1993 naprej suški grad prizorišče mednarodnega festivala oktetov Suha, občina Dravograd pa na njem sodeluje od leta 2000 naprej. Celotni program pripravljajo v Vidovi cerkvi v Dravogradu. Festival združuje oktete in podobne skupine iz Avstrije in sosednjih držav ter jim omogoča kulturno izmenjavo in skupne nastope. Na festivalu v prvi vrsti sodelujejo vokalne skupine, glede sestave skupin pa organizatorji upoštevajo tudi kulturne posebnosti v posameznih deželah. Pomemben delež ima ljudska umetnost. Doslej so na festivalu gostovale skupine iz Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske, Češke in Slovaške, Hrvaške, Ukrajine, Švedske, Švice, Francije, Velike Britanije in Turčije.