Search
Close this search box.

Letos peti, jubilejni festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! (FOTO)

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika je v četrtek, 13. junija in v petek, 14. junija 2019 potekal Festival prebujanja knjig in odprtje poletne čitalnice na prostem. V Grajskem parku in na vrtu Koroške osrednje knjižnice so poskrbeli za zanimive dogodke za najmlajše in mlade vseh starosti.

Festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! je letos potekal že petič, v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika pa pravijo, da je obisk iz leta v leto večji: “To peto, že jubilejno leto je potrdilo, da smo programsko na pravi poti. Za dobre stvari si je pač treba “vzgojiti” občinstvo.”

V četrtek je potekalo “Modrovanje pod lipo”, kjer smo lahko prisluhnili zanimivemu gostu, strokovnjaku na področju divje prehrane ter avtorju številnih knjig. Dario Cortese je na četrtkov sončni popoldan pod lipo zvabil lepo število obiskovalcev s katerimi je delil svoje dragoceno znanje.

“Modrovanje pod lipo”

In kaj se je dogajalo?

“drevesni galeriji” Grajskega parka so na ogled postavili fotografije avtoric Nike Hölcl Praper in Simone Vončina, ki si jih lahko še vedno ogledate.

Petkov dan pa se je začel z odprtjem prizorišča in poletne čitalnice pod magnolijo, kjer smo se lahko najprej prebudili s knjigo ob kavi v Grajski kavarni. Nato se je začelo zgodovinsko obarvano dopoldne, kjer se je z grajskimi plesi predstavila srednjeveška plesna skupina KUD Galiarda iz Celja. Plesalci so pustili močan vtis s svojim odličnim prikazom starih plesov, piko na i pa so dodali s svojimi avtentičnimi oblačili. Na ogled so pritegnili čez 200 obiskovalcev, predvsem vrtčevskih in osnovnošolskih skupin. Člani plesne skupine so poskrbeli tudi za nepozabno izkušnjo otrok, saj so se lahko preizkusili v plesnih korakih, spoznavali so starinske igre in igralne pripomočke s katerimi so si včasih krajšali čas. Navdušeno so se fotografirali z damami in gospodi iz srednjeveških dvorov, lahko pa so se preizkusili v metanju obročev, balinčkanju in hoji na hoduljah.

Srednjeveški plesalci.

Program se je nadaljeval z iskanjem knjižnega zaklada za osnovnošolce. Otroci so se pomerili v poznavanju knjižnice, književnosti, z branjem povezanih aktualnih dogodkov, nagrad in podobnega. Pri iskanju zaklada so sodelovali v skupinah, na razpolago pa so imeli pripomočke in gradivo, ki je dostopno v knjižnici. Za zmago je bilo potrebne veliko funkcijske pismenosti, sposobnosti miselne razdelitve dela in skupinskega sodelovanja. Ob koncu so v čitalnici pod magnolijo podelili glavno nagrado – knjigo za šolsko knjižnico, vsak tekmovalec zmagovalne skupine pa je dobil še posebno nagrado. Razveselili so se preprostih pekovskih poslastic in malinovca ter magnetkov Petra Nosa.

Popoldne pa so bile na sporedu 5. Knjižne olimpijske igre, KOI 2019, kjer so prijavljene ekipe tekmovale v zabavnih igrah. Najprej je bilo na vrsti A, E, I, O, U: ogrevanje, nato pa se je začel ekipni četveroboj v zabavnih knjižno-olimpijskih disciplinah, ki so od tekmovalcev zahtevale bralne in tudi motorične sposobnosti. Pripravili so vrsto zanimivih disciplin: LEPOTNA ČITALNICA je tekmovanje v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi. KNJIŽNI MARATON je tekmovanje v hitrem branju, kjer so morali tekmovalci v omejenem času prebrati članek iz dnevnega časopisja, nato pa odgovoriti na vsebinska vprašanja. ZANKA UGANKA je disciplina, kjer so morali rešiti uganke, napisane ali narisane. POLIGON MED KNJIGAMI pa je potekal med knjižnimi policami, kjer so morali tekmovalci poiskati gradivo iz seznama knjig, si jih sposoditi in priti na cilj.

Zmagovalke 5. Knjižnih olimpijskih iger so postale knjižničarke iz Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

5. Knjižne olimpijske igre, KOI 2019

Koliko ekip se bo udeležilo Knjižnih olimpijskih iger, niso vedeli do zadnjega. Na koncu so v štirih disciplinah pomerile štiri ekipe knjižničarskih kolegov. Razveselili so se obiska ekipe Knjižnice Velenje, ki so kasneje povedali, da pridejo naslednje leto v še večjem številu. Prvo mesto in zlato knjižno-olimpijsko medaljo so tudi letos ubranile knjižničarke iz Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec, ekipa iz Velenja pa je zasedla drugo mesto. Tretje mesto in bronasta kolajna pa je pripadla ekipi, ki so jo sestavljale združene knjižničarke koroških knjižnic.

V Koroški osrednji knjižnici so nam še povedali: “Letos smo pogrešali nam zvesto ekipo Koroške galerije likovnih umetnosti, ki je lastnica že dveh olimpijskih medalj iz preteklih sezon. Opravičeno so bili odsotni zaradi odprtja velike razstave Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi (Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu). Upamo, da se srečamo naslednje leto, na 6. KOI, zlata medalja vas še čaka!”

Čudovit in vroč dan pa se je zaključil s spletom 7 groznih in grozno zabavnih zgodb v izvrstni interpretaciji Cirila Horjaka, z glasbeno spremljavo tria Sozvočje Slovenije, ki ga sestavljajo Janez Dovč, Gregor Volk in Goran Krmac.

Ciril Horjak

Ekipa Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika se vsem iskreno zahvaljuje in vas vabi, da se prihodnje leto pridružite že na 6. festivalu ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! V galeriji fotografij pa si lahko pogledate kako je bilo letos.

VIR: Simona Vončina in mag. Jelka Kos