Search
Close this search box.

Koroška, kdo si? tudi letos, a prek spleta

Tudi v tem "korona letu" so v KMKC Kompleks izvedli preko 80 različnih dogodkov, zadnji mesec v letu pa je rezerviran za festival Koroška, kdo si?, ki beleži svoj začetek v letu 2017, letos pa se je zaradi vsem znane situacije preselil na splet.

Direktor Kompleksa Dorijan Plevnik pove: “Čeprav je bilo tudi za nas zelo slabo leto, smo vseeno nadaljevali z izvajanjem aktivnosti in poskusili ponuditi čim več različnih vsebin. Letos smo verjetno dobrih 50 % dogodkov izvedli preko spleta,” ter doda: “Koroška, kdo si? je za nas res poseben projekt, saj predstavlja Koroško, povezuje različna društva, zavode in je skozi celotni projekt res dobro vzdušje. Škoda se nam je zdelo, da ga ne bi izvedli tudi v teh razmerah. Če se da, zakaj pa ne.”

Plevnik pojasni, da je eden izmed razlogov, zakaj poteka letos decembra ta, da so bili marca prepričani, da bodo do decembra že lahko delovali normalno, “ampak nič za to, odzivi do sedaj so super, obiskovalci so zadovoljni in to je tisto kar šteje.”

Direktor še doda, da imajo po končanem festivalu v planu še kakšen dogodek, nato pa nadaljujejo po praznikih v upanju, da se lahko z svojimi obiskovalci čimprej vidijo tudi v živo.

Dogodki v okviru festivala Koroška, kdo si?:

Festival so otvorili 3. decembra s projektom Od ideje do keša s koroškimi podjetniki, kjer so se predstavila koroška podjetja Time Brewery, KrisCake in Rooster spirits. Z gosti se je o podjetniških zgodbah, o izkušnjah in še marsičem zanimivem pogovarjal Boštjan Gorenšek. Isti dan so v KMKC Kompleks v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika predstavili dogodek: Kje so vaše knjižničarke na Ta veseli dan kulture ?

Že naslednji dan ste lahko prisluhnili koncertu Milana Kamnika z bandom, ki smo ga v živo prenašali tudi na naši strani, še vedno pa si ga lahko ogledate tukaj.

V ponedeljek so pripravili sproščen večer branja poezije domačih in tujih avtorjev. Pesniški večer je vsem udeležencem omogočil, da se “podružijo” na spletu in podelijo svojo najljubšo poezijo oz. predstavijo svoje delo.

Včeraj je sledila delavnica senčnega gledališča s prvinami sodobnega plesa Ples senc. Sence so plesale na platnu, se dotikale in se spreminjale v različne karakterje, živali ter abstraktne oblike. Za izvedbo je vsak udeleženec potreboval svetilko, belo steno, ter senčne prijatelje, ki so jih prejeli po mailu in si jih izrezali.

Danes pripravljajo potopisno predavanje: Mežiška dolina, kaj ponujaš?, kjer se bodo udeleženci virtualno sprehodili po najboljših doživetjih, kar jih dolina ponuja, tako tiste znane in tudi manj znane. Pridružite se virtualnem potepu po Mežiški dolini. 

Jutri bo oder Kompleksa zopet zaživel, saj pripravljajo koncert v živo koroškega jazz kartela, ki bo predstavil zvoke funka, bluesa, fusiona in še se bi kaj našlo. Na odru bodo: Vid Jamnik (vibrafon), Jure Praper (kitara), David Novak (bas) in Matic Črešnik (bobni).

Ta petek sledi še en koncert v živo zasedbe Hedera Vento, ki preigrava skladbe različnih žanrov, prirejene na svoj način, svojo avtorsko glasbo pa opredeljujejo kot mešanico med različnimi ljudskimi glasbami sveta s pridihi jazza, bluesa, latina in ameriškega folka. Trenutno zasedbo sestavljajo Aljaž Lipuš (kitara, vokal), Urša Lorber (violina, ustna harmonika, vokal) in Mojca Kamnik (viola, mandolina, vokal).

Oba koncerta lahko spremljate v živo na Facebook strani KMKC Kompleks ter tudi na strani Koroških novic.

V soboto pripravljajo sproščen kviz, Kviz o Koroški, ki ga bo vodil Gašper Bergant. Udeleženci kviza bodo odgovarjali na vprašanja, ki se bodo nanašala na našo Koroško.

V ponedeljek bo virtualna razstava koroškega umetnika Andreja Praznika, ki bo predstavil svojo razstavo Ikone (ne)sna, ki vsebuje serijo risb in video s podobami nespečnosti, ki izhajajo iz umetnikovega dnevnika serije insomnia iz leta 2018, vse do danes. Razstava ponuja zanimiv pregled dveh tipov podob, ki se navkljub svoji vsebinski različnosti in formalni podobnosti med seboj prepletata v nove nedefinirane prostore.

Za konec, v torek pa sledi še virtualna okrogla miza: Civilnodružbeni aktivizem na lokalni in regionalni ravni. Gostje debate bodo Aljaž Verhovnik (Mladinski svet Ravne), Zlatka Strgar (Radmance), Tea Kovše (Zadruga Zraven) ter Rado Poggi (Raum AU). Moderator bo Jure Lesjak.

VIR: KMKC Kompleks

Dogodki

Tudi v tem "korona letu" so v KMKC Kompleks izvedli preko 80 različnih dogodkov, zadnji mesec v letu pa je rezerviran za festival Koroška, kdo si?, ki beleži svoj začetek v letu 2017, letos pa se je zaradi vsem znane situacije preselil na splet.