Search
Close this search box.

Koroška galerija likovnih umetnosti praznuje 60 let

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec prav na današnji dan, 18. maja 2017, praznuje 60 let obstoja. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov.

KGLU je bila ustanovljena leta 1957 kot prostor namenjen razstavljanju sodobne umetnosti. Pobudniki ustanovitve galerije in organizatorji prvih razstav in predavanj so bili člani t.i. Akademske skupine. Prizadevanja skupine so kmalu prešla v formalno ustanovljeno galerijo z ravnateljem Karlom Pečkom na čelu. Leta 1966  je bila galerija za namene mednarodne razstave  razširjena, dogradili so nov razstavni paviljon, ki je bil namenjen sodobnim razstavnim projektom. V istem letu je potekala prva velika mednarodna likovna razstava z naslovom Mir, humanost in prijateljstvo med narodi, ki je začrtala razstavno politiko institucije z razstavami pod pokroviteljstvom Združenih narodov še v letih 1975, 1979, 1985 in 1991.  Karel Pečko je institucijo kot direktor vodil do upokojitve leta 1997, ko ga je nasledila Milena Zlatar, njo pa kasneje Marko Košan. Oba sta nadaljevala tradicijo mednarodnih projektov in odmevnih razstav slovenskih in tujih umetnikov. Danes KGLU vodi Andreja Hribernik.

Danes zbirko galerije sestavljajo mednarodna likovna dela z angažiranimi aktualnimi vsebinami, dela Jožeta Tisnikarja, ki jih dopolnjujejo dela sodobnih slovenskih in mednarodnih avtorjev s Tisnikarju sorodno tematiko – Zbirka Hommage a Tisnikar, Zbirka del Bogdana Borčića, Zbirka del Štefana Planinca, zbirka del Valentina Omana, dela konceptualnega umetnika Pina Poggija, ki tvorijo osnovo za zbirko v sklopu Muzeja za socialno estetiko, zbirka del slovenskih avtorjev in avtorjev povezanih z regijo, ki jo pokriva muzej. Galerija razvija t.i. koncept ‘žive zbirke’, ki se skozi sodobne projekte aktualizira in dopolnjuje.

Koroška galerija likovnih umetnosti poleg razstavnih in administrativnih prostorov v centru Slovenj Gradca programsko skrbi tudi za Galerijo Ravne, ki se nahaja v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem.

Ob današnjem prazniku bo v Galeriji Ravne med 13. in 18. uro potekala eko delavnica, kjer si bodo obiskovalci iz odsluženega razstavnega promocijskega materiala izdelali reciklirano torbico, ob 16. uri pa se bodo pod vodstvom kustosa Jerneja Kožarja sprehodili skozi razstavo koroškega umetnika Davida Herzoga Leitingerja Plovni objekt. V Galeriji v  Slovenj Gradcu bo ob 18-ih kustosinja Razstave brez priprav, slike iz zbirke mednarodnega slikarskega Ex tempora Piran Majda Božeglav Japelj obiskovalce popeljala skozi izbor del avtorjev, ki so na omenjeni prireditvi sodelovali in prejemali nagrade. Po vodstvu pa bodo povabljeni še na praznovanje ob kozarčku penine in jagodah.