Search
Close this search box.

Kljub koronakrizi Gledališče DELA dela. “Mi delamo, da lahko vi gledate”

Katja Vravnik (koreografinja, oblikovalka) in Tea Kovše (animatorka lutk, dramaturginja), ustanoviteljici Gledališča DELA, sta uprizorili 23 lutkovnih/plesnih performansov v zadnjih 9 letih, nista pa mirovali niti v času koronakrize.

Gledališče DELA je kulturno-umetniška ustanova, ki v sodelovanju z različnimi umetniki v Sloveniji ter v tujini ustvarjajo lastne produkcije na področju uprizoritvene umetnosti. Poleg predstav in gostovanj pa je pomemben del program Gledališče ŠOLA, kjer že leta aktivno sodelujejo s šolami ter izobražujejo in mentorirajo na kulturno-umetnostnem področju.

Ustanoviteljici Gledališča DELA – Katja Vravnik (koreografinja, oblikovalka) in Tea Kovše (animatorka lutk, dramaturginja). FOTO: Arhiv Gledališča DELA

V sklopu izobraževanja ponujajo lastno metodo PLES SENC, Sodobni ples, Lutkovni Parkour in za najmlajše Lutkovni Poligon. Njihovi programi so del platforme Zlata Paličica (www.zlatapalicica.si), ki zagotavlja sistematično in kontinuirano spoznavanje profesionalnih gledaliških ustanov in ustvarjalcev iz vse Slovenije ter kakovostne profesionalne gledališke produkcije za odraščajoče občinstvo.

“Kot kulturna institucija smo skorajda polovico leta preživeli v kreativnem čakanju ter razmisleku, polovico pa smo ustvarjali. Ustvarili smo 3 predstave (MOŽ! sedi z mano – MOŽ! sedi z mano | (zraven.si), Stari in drzni – Stari in drzni | (zraven.si) in ČRV) ter vzpostavili  3 nova sodelovanja – eno znotraj Slovenije in 2 v sosednji Avstriji. Dve predstavi sta bili javno predstavljeni. Ena pa je bila odpovedana v oktobru in čaka na svojo priložnost, ko se vrata kulture odprejo. Še vedno pa si želimo delati na domači zemlji, na Koroškem, na Ravnah. Zato s Srednjo šolo Ravne pletemo vezi, ki upam, da bodo trdne in boste kmalu lahko videli nove gledališke izdelke v sodelovanju s šolo in Gledališčem DELA. To naj ostane še mala skrivnost, ker danes pa res ne vemo več, kako bo izgledal jutri,” je o delovanju Gledališča dela in načrtih povedala Tea Kovše.

Stari in drzni. FOTO: Arhiv Gledališča DELA

Glede predstave, ki čaka na uprizoritev pa je dejala, da nosi naslov Črv – srhljivka, ki je nastajala več kot eno leto in je mednarodna koprodukcija med slovenskimi in avstrijskimi ustvarjalci. “Besedilo za predstavo je napisal Švicar Yves Brägger, ki živi v Avstriji, lutke črva je izdelala Angela Sixt, ki je restavratorka v Theatermuseum na Dunaju. Aleš Gangl je ustvaril zvok za predstavo. Katja Vravnik je koreografinja. Projekt nastal v tesnem sodelovanju s KMKC Kompleks, ki je inspirativno dejaven tudi v tem času – podpira in ponuja kulturne programe. Prav za vzor so,” je pojasnila Tea Kovše, ki je tudi lutkovna animatorka in idejna vodja projekta.

FOTO: Arhiv Gledališča DELA

To je predstava večjega formata, ki je izredno zvočna in lutkovna. Temelji na vizualni podobi in atmosferi, zato je tudi nastajala počasi ter pazljivo. Zgodba govori o nenasitnem črvu, ki se hrani s človeškimi trupli. Predstava je v angleškem jeziku, ker smo mednarodna ekipa in ker je namenjena gostovanju po svetu. Na to bo potrebno malo počakati, tako kot tudi s premiero. Verjamemo, da smo vsi lačni predstav,” je dodala Tea.

Kulturna plaža 2020, otroška predstava Kako je nastal svet, KUD Ljud. FOTO: Arhiv Gledališča DELA

Delati in ostati dejaven je naš namen tudi v prihodnje. Že v samem imenu smo si zapisali, da Gledališče DELA in tako bo tudi ostalo. Hvala, da ostajate z nami, mi ne gremo nikamor. Čeprav zdaj delamo bolj v ozadju in se ne vidimo, pa ne pomeni, da smo odšli. Potrpežljivo čakamo na čas, ko se bodo odprla vrata kulturnih dvoran in tam se bomo srečali. Če bodo pa dvorane ostajale zaprte, bomo poiskali okno ali nišo, kjer bo naše srečanje mogoče,” je sklenila Tea, ena od ustanoviteljic Gledališča DELA.

Več o njihovem delovanju si lahko preberete TUKAJ. Posnetke predstav pa najdete TUKAJ.

Dogodki

Katja Vravnik (koreografinja, oblikovalka) in Tea Kovše (animatorka lutk, dramaturginja), ustanoviteljici Gledališča DELA, sta uprizorili 23 lutkovnih/plesnih performansov v zadnjih 9 letih, nista pa mirovali niti v času koronakrize.