Search
Close this search box.

Isidora Todorić je zmagovalka umetniškega natečaja Koroška, kdo si?

Umetniški natečaj »Koroška, kdo si?«, ki ga je organiziral Klub koroških študentov, v sodelovanju s Koroškim mladinskim kulturnim centrom Kompleks in Galerijo Ravne (KGLU) je potekal od 1. aprila do 23. maja 2022. Na natečaj so se lahko letos prvič prijavili umetniki iz vse Slovenije, nanj se je prijavilo petnajst umetnic in štirje umetniki.

Žirija, ki so jo sestavljali Neža Rebernik Jamnik (KKŠ), Jernej Kožar (KGLU, Galerija Ravne), Daša Vinšek (lanskoletna zmagovalka natečaja) in Božidar Zrinski (MGLC) je podrobno preučila vse prispele prijave in po tehtnem premisleku odločila, da prvo nagrado, samostojno razstavo v Galeriji Ravne v letu 2023 podeli Isidori Todorić.

Isidora Todorić (1995) je leta 2020 diplomirala na ALUO v Ljubljani, na oddelku za slikarstvo, smer video in novi mediji, kjer tudi nadaljuje študij na podiplomskem študiju kiparstva in sodobnih umetniških praks. Žirija je v njenih delih prepoznala izjemno nadarjenost in izhodišča za nadaljnji umetniški razvoj. V prijavljenih delih je viden subtilen odnos do različnih materialov in poglobljeno preučevanje različnih kiparskih tehnik. V svojem delu umetnica nagovarja koncepte, ki zadevajo širša družbena vprašanja, zgodovino, lingvistiko in botaniko.

Isidora Todorić je med vsemi prijavitelji pokazala najzrelejšo umetniško držo, ki je prepričala žirijo, da ji podeli prvo nagrado – samostojno razstavo v Galeriji Ravne v letu 2023.

Besedilo: Manja Gerold

Dogodki