Search
Close this search box.

Harmonikarji KD Prežihov Voranc navdušili na prireditvi v Zadru (FOTO)

Harmonikarji KD Prežihov Voranc so ponovno navdušili v Zadru, kjer so na povabilo SKD Lipa Zadar, nastopili na prireditvi Mednarodni dan kulturne različnosti.

Izjemni harmonikarji iz Kulturnega društva Prežihov Voranc, brez katerih ne mine noben dogodek ali občinsko slavje v Občini Ravne na Koroškem, so tokrat ponovno navdušili v Zadru. Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar so nastopili na prireditvi ob Mednarodnem dnevu kulturne različnosti. Gre za edinstveno prireditev, ki jo že 17 let, z izjemo pandemijskih let, organizira Koordinacija narodnih manjšin Zadarske županije.

Harmonikarji, ki delujejo že od leta 1982, so skozi leta ohranjale generacije glasbenikov. Njihov prvi umetniški vodja je bil Lojze Rebernik, kasneje pa je taktirko predal Alenu Rožeju. Nastopajo po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Franciji, Češki ter sodelujejo na številnih dobrodelnih koncertih in gostovanjih. Večji del njihovega programa je sestavljen iz slovenskih narodnih pesmi, zaradi česar so postali nepogrešljiv del kulturnega dogajanja v celotni Mežiški dolini.

Na prireditvi ob dnevu kulturne različnosti, kjer so gostovali že tretjič (prvič leta 2007, nato leta 2017 in letos), so se s svojim kulturno-umetniškim programom poleg Slovencev predstavili tudi Makedonci, Italijani, Srbi, Čehi, Slovaki, Albanci, Bosanci in Makedonci. Njihovo pot je omogočila Občina Ravne na Koroškem ter Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM).

Kulturni program v Zadru je spremljala tudi bogata kulinarična ponudba. Gostje iz Raven na Koroškem so za spomin na gostovanje domov odnesli nekaj likovnih del, ki jim jih je predala predsednica SKD Lipa, Darja Jusup. Poleg tega so bili polni vtisov s sprehoda po mestu, kjer so si med drugim ogledali znamenite Morske orgle in Pozdrav soncu.

Vir: Ravne.si

Harmonikarji KD Prežihov Voranc so ponovno navdušili v Zadru, kjer so na povabilo SKD Lipa Zadar, nastopili na prireditvi Mednarodni dan kulturne različnosti.