Search
Close this search box.

Gledališče dela prekinja sodelovanje s KC Ravne in ZKŠTM Ravne. Direktor ZKŠTM razočaran nad dogajanjem (VIDEO in FOTO)

Na Ravnah je potekala novinarska konferenca, ki so jo poimenovali "Čakamo na kulturo", na kateri sta ustvarjalki iz Gledališče dela pojasnili, zakaj prekinjajo sodelovanje s Kulturnim centrom Ravne in ZKŠTM Ravne na Koroškem. Izjavo za Koroške Novice pa je podal tudi direktor Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem (ZKŠTM) Dejan Pandel.

Ne zapuščamo kulture, ampak se distanciramo od določenih dejanj oziroma ne-dejanj”, sta na današnji tiskovni konferenci poudarili Tea Kovše in Katja Vravnik iz Gledališča dela. Sogovornica se tudi sprašujeta, kaj je človek brez kulture in kakšno bo mesto, ki za kulturo ne skrbi, v prihodnosti. Na tem mestu lahko le ponovimo že večkrat slišan stavek; “Kdaj, če ne zdaj?!”, sta dejali.

Kot sta povedali, sta želeli javnost seznaniti s tem, da prekinjata sodelovanje z ZKŠTM Ravne in Kulturnim centrom Ravne, predvsem pa pokazati, kaj vse bi se lahko na kulturnem področju odvilo na Ravnah, zdaj pa se, kot sta dejali, ne bo.

VIDEO – Izjava Katje Vravnik (Gledališče dela)

Katja Vravnik je povedala, da sta naredili razstavo stebrov, ki bi se v KC Ravne lahko odvili, vendar jih ne bo. Med drugim je omenila, da so želeli na Ravne pripeljati kino, ki pa ga zdaj ne bo in naštela številne projekte, ki so jih izpeljali. Navedla je, da so “naleteli, na totalno ignoranco,” da imajo na drugi strani sogovornika, ki govori, da se ne da.Mi pa vidimo, da se da.” Finance po njenem mnenju niso problem. Kot je navedla, KC dobi denar za kulturo, ki pa ga le delno namenja za določene projekte. “Vedno so bile to le drobtinice”, je dejala Vravnikova. Po njenih besedah občina vlaga v kulturo, vendar se denar ne porablja na pravih mestih.

Tea Kovše je še enkrat povedala, da je dovolj čakanja, hkrati pa se sprašuje, kakšna je prihodnost mesta, ki ne vlaga v kulturo. “Nama je dovolj čakanja in praznih obljub,” je navedla. Sodelovanje z ZKŠTM prekinjata, ker ni plodno. “Proti vetru ne moreš pluti,” je dodala. Med drugim je ZKŠTM pozvala, “da se jasno opredelijo, kakšno kulturo na Ravnah želijo, v kaj bodo vlagali in kako bodo spodbudili občane Raven, da bodo lahko kreativno preživljali prosti čas.” Dodala je še, da naj pri ZKŠTM nehajo “konstantno ponavljati”, da so finance ovira. “Finance so zgolj sredstvo, da nekaj lahko dosežemo, ni pa to ovira,” meni Tea Kovše.

VIDEO – Izjava Tee Kovše (Gledališče dela)

FOTOGALERIJA

Po novinarski konferenci je izjavo za Koroške Novice podal tudi direktor ZKŠTM Dejan Pandel, ki je uvodoma dejal, da je negativno presenečen nad samim dogajanjem, da ni niti vedel, da se pripravlja tiskovna konferenca.

VIDEO: Izjava direktorja ZKŠTM Dejana Pandela

Kot je poudaril, so pričakovanja Tee Kovše in Katje Vravnik glede finančne uresničitve same strategije prevelika. Omenil, je da imajo na razpolago 25.000 evrov za ves program za kulturo, Tea in Katja pa naj bi po njegovih navedbah zahtevali 77.0000 evrov za sam program in še dodatne zaposlitve za izvajanje del. “Takega programa nismo sposobni uresničiti. Treba se je zavedati, kaj je realnost,” je dodal Pandel in spregovoril tudi o pomembnosti kulture na Ravnah.