Search
Close this search box.

FOTO: Veličasten zaključek praznovanj ob jubileju Slovenj Gradca

Z multimedijskim spektaklom “Živel Slovenj Gradec! Vivat Windischgrätz!” se je minulo soboto zaključil sklop praznovanj ob 750-letnici prve nedvoumne omembe Slovenj Gradca kot naselbine z mestnimi pravicami. Dogodki in prireditve v čast jubileju so potekali več kot eno leto, vrhunec pa so dosegli prav s tokratno prireditvijo. Načrtovana je bila že lansko leto, vendar so jo zaradi vremenskih razlogov prestavili.

FOTO: Nika Hölcl Praper

V glasbeno-scenski predstavi z video mapping vizualizacijo so prikazali zgodovinski pregled meščanskega življenja v Slovenj Gradcu skozi vsa obdobja od danes do 30. aprila 1251, ko je oglejski patriarh in slovenjgraški gospod Bertold V. Andeški posvetil cerkev sv. Elizabete in z volilom slovenjgraško posest podelil oglejski cerkvi. Prireditev je vsebinsko zasnoval Marko Košan, scenarij pa je napisal dr. Uroš Zavodnik, ki je spektakel tudi režiral. V izvedbo dogodka je bilo vključenih preko 100 oseb.

FOTO: Nika Hölcl Praper

Častni pokrovitelj prireditve je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je dogodka tudi osebno udeležil. Ob tej priložnosti se je mestu zahvalil za dosedanje mirovniško poslanstvo ter v nagovoru izrazil željo, da bodo ideje o miru glasno odzvanjale še naprej, posebej v časih, ko se vojna ne zdi več nemogoča.

FOTO: Nika Hölcl Praper

Zbrane je nagovoril tudi župan Andrej Čas. Zahvalil se je vsem, ki po svojih močeh prispevajo k dvigu ugleda Slovenj Gradca v domovini in na tujem ter vsem, ki so vedno odprt in napreden Slovenj Gradec prepoznali kot primerno ustvarjalno okolje in v njem ostali.

FOTO: Nika Hölcl Praper

Dogodki