Search
Close this search box.

FOTO: V Mežici opravili tradicionalni 10. rez Stare trte

Včeraj je v Mežici potekal tradicionalni 10. rez Stare trte, potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, ki ga je slavnostno opravil Štefan Erjavec, mežiški viničar in skrbnik trte. Prisotne je pozdravil župan Občine Mežica Dušan Krebl, za popestritev dogajanja pa je s harmoniko in petjem poskrbel Florijan Ladinik.


Po kratkem uvodnem pozdravu župana je obiskovalce nagovoril Štefan Erjavec, ki je prebral prirejeno besedilo Vinka Medendorferja, Koroška torta, iz knjige Narodne pripovedke iz Mežiške doline. Kot je povedal, se je zanj odločil z razlogom, saj nekateri še vedno dvomijo, da je vinska trta doma na Koroškem.

»Vragu je slaba predla. Njegovo gospodarstvo je šlo rakovo pot; dan za dnem je imel manj duš v peklu. Da bi si vsaj malo opomogel, si je izmislil zvijačo. Zasadil je vinsko trto. Spodaj jo je namazal s ptičjo, na sredini z medvedovo in vrh z opičjo krvjo. Ljudje so pili vino in peli kot ptiči. Pili so ga preveč in se valjali kot medvedi. Če so se ga napili še bolj, pa so bili kakor opice, kar se še dandanes pogosto zgodi. Zvijača je pomagala in pekel se je do vrha napolnil grešnih duš. To pa ni bilo všeč njegovi presvetli visokosti, samemu plemenitemu cesarju Francu Jožefu. Ukazal je pri nas posekati prav vse trte. Zgodovinski zapis o njegovem plemenitem dejanju obstaja v muzeju v Mariboru.«


»Iznajdljivi ljudje v Žitari vasi pa so ohranili nekaj vinskih trt, katerih vino so prava kislica, tako da ga nihče ne more toliko popiti, da bi nanj začela vplivati opičja kri. To pa zato, ker to vino lahko človeku pregrizne želodec, posebno če ga piješ zvečer. Zaradi tega Žitari vasi zvonijo tudi po polnoči, da se vaščani prebudijo in se obrnejo na drugo stran. Kislo vino na ta način ne more pregristi želodca.«

Nakar smo pred Bargetovo vilo prisluhnili Florijanu, ki je ob igranju na harmoniko tudi zapel. Sledil je tradicionalni rez trte ter simbolična predaja cepičev navzočim obiskovalcem.

Dogodki