Search
Close this search box.

FOTO: Pesniška olimpijada ponovno napolnila dvorec Bukovje

FOTO: Matic Borković, Čorba s.p.

Letošnja zmagovalka Pesniške olimpijade je postala Natalija Milovanović iz Ljubljane, prvo mesto 5. Mlade pesniške olimpijade v kategoriji od 1.do 4. razreda je Pia Kaučič iz Velike Nedelje, v kategoriji od 5. do 9. razreda pa je zlata olimpijka postala Korošica Zoja Plimon iz Dravograda. Prvo mesto natečaja fotopoezije je osvojila Petra Bevcl iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Projekt Pesniška olimpijada pod vodstvom Barbare Žvirc in v organizaciji JSKD OI Dravograd, Zveze kulturnih društev Dravograd, Kluba koroških študentov in Javnega zavoda Dravit že več kot desetletje in pol skrbi za razvoj mladih pesniških upov. Letos je bila že 16. leto zapored namenjena dijakom in študentom, že petič pa so se s svojimi deli pomerili tudi osnovnošolci, ki so sodelovali v kategorijah od 1. do 4. ter od 5. do 9. razreda. Po lanskoletni uspešni izvedbi spremljujočega fotografskega natečaja so se odločili tudi letos ponuditi možnost sodelovanja tistim, ki svojo poezijo izražajo v fotografiji.

Projekt je namenjen mladim pesnikom, ki želijo nadgrajevati svoje znanje o literarni umetnosti, širiti svoje znanje literarnih slogov in tehnik, ter spoznavati in se družiti s somišljeniki iz vse Slovenije.

Na letošnjo 16. Pesniško olimpijado se je prijavilo 20 dijakov in študentov iz vse Slovenije, dvodnevnih delavnic (7. in 8. novembra) pa se je udeležilo 16 prijavljenih. Njihov mentor je bil že četrto leto zapored pesnik, urednik in literarni mentor David Bedrač, saj se je z mladimi, nadobudnimi pesniki odlično ujel že prvo leto, letos pa se mu je kot mentor pridružil še esejist, kritik, novinar in literarni urednik Aljoša Harlamov.

Udeleženci, ki so pod budnim očesom obeh mentorjev ustvarjali na štirih pesniških delavnicah, so bili: Natalija Milovanović in Julija Ovsec (Ljubljana), Mojca Bitenc in Mojca Kuhar (Rečica ob Savinji), Nejc Pačnik (Slovenska Bistrica), Tina Fekonja (Ptuj), Žiga Hren (Selnica ob Dravi), Živa Bizovičar (Škofja Loka), Ema April (Košana), Nina Krajnc (Spodnji Duplek), Janina Ulbl (Maribor), Danijel Vidaković (Trbonje), Dijana Čataković (Idrija), Vesna Mlakar (Kresnice), Lucija Jurtela (Cirkovce) in Nina Pečar (Novo mesto).

Zmagovalka 16. po je po izboru mentorja postala Natalija Milovanović iz Ljubljane. Prejela je 75 tiskanih fotorazglednic sponzorja fotografskega natečaja Canon Slovenija z verzom njene pesmi, organizacijo lastnega literarnega večera ter knjižno nagrado organizatorja. Knjižne nagrade in priznanja so prejeli tudi vsi udeleženci 16. Pesniške olimpijade in nagrajenci 5. Mlade pesnike olimpijade.

Na natečaj 5. Mlade pesniške olimpijade, namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku, je prispelo 120 pesmic iz 16 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Moj svet je pravljica, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Ana Pisar, pesnica, Maja Visinski Andrejc, pesnica in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila sedmim mladim pesnikom in pesnicam.

V kategoriji učencev od 1. do 4. razreda je prvo nagrado prejela Pia Kaučič, 4. razred OŠ Velika Nedelja, za pesem Moj svet, v kategoriji učencev od 5. do 9. razreda pa domačinka Zoja Plimon, 6. razred OŠ Neznanih talcev Dravograd, za pesem Čudežne sanje.

Na 2. fotonatečaj fotopoezije z letošnjo temo Med vrsticami je prispelo 11 fotografij, ki jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Matic Borković, profesionalni fotograf pri Foto Čorba s.p., Metka Jeromelj, profesionalna fotografinja in predsednica Foto kluba Koroška in Katja Smolar, ljubiteljska fotografinja. Zmagovalka je po njihovem izboru postala Petra Bevcl iz Šmartna pri Slovenj Gradcu s fotografijo Emily. Drugo mesto je s fotografijo Mestna knjižnica osvojil Matic Javornik iz Podplata, tretji pa je bil Žiga Pečnik iz Slovenj Gradca s fotografijo Vrstica nad vrstico. Nagrado za fotografijo z največ všečki na Facebook strani Pesniška olimpijada pa je osvojila Tinkara Ošlovnik iz Šmartna pri Slovenj Gradcu za fotografijo Kocka ve. Sponzor natečaja je bil Matic Borković, Foto Čorba s.p., ki je zmagovalko nagradil s terenskim tečajem fotografiranja v njegovi družbi, podpornik projekta Canon Slovenija pa je med prve tri zmagovalce razdelil 100 fotorazglednic (50 prvo, 30 drugo in 20 tretje mesto) z motivom njihovih zmagovalnih fotografij.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2015/olimpijada” title=”Galerija slik”]

Dogodki

FOTO: Matic Borković, Čorba s.p.

Letošnja zmagovalka Pesniške olimpijade je postala Natalija Milovanović iz Ljubljane, prvo mesto 5. Mlade pesniške olimpijade v kategoriji od 1.do 4. razreda je Pia Kaučič iz Velike Nedelje, v kategoriji od 5. do 9. razreda pa je zlata olimpijka postala Korošica Zoja Plimon iz Dravograda. Prvo mesto natečaja fotopoezije je osvojila Petra Bevcl iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.