Search
Close this search box.

FOTO: Na Ravnah odprli Koroški medgeneracijski center

FOTO: Danica Hudrap

Na Ravnah na Koroškem je potekalo odprtje Koroškega medgeneracijski centra, ki bo povsem na novo zaživel in v svoje prostore vabil na Trgu svobode 21 (prej prostori bivšega magistrata). Omenjeni center je tudi prvi medgeneracijski center na Koroškem, ki bo nudil prostor za stik med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj.

 

Ustanoviteljica, pobudnica in nosilka projekta je Občina Ravne na Koroškem, center pa je nastajal v okviru projekta »Starosti prijazna občina«. Poleg ravenske občine sta ustanovitelja še Koroški dom starostnikov Črneče in Društvo upokojencev Ravne na Koroškem.

Gre za medgeneracijski center, namenjen starejši, srednji in mlajši generaciji, ki je aktivno sposobna in ki si aktivnosti želi, ki si želi druženja s svojimi vrstniki in z drugimi generacijami, ki želijo spoznavati nove ljudi in navade, se želi kaj novega naučiti, dobiti razne informacije, nasvete in tudi pomoč.

Z medgeneracijskim centrom želi občina ponuditi prostor za prijetno druženje, ustvarjanje, učenje, deljenje izkušenj in predvsem sklepanje novih vezi med starejšimi, srednjo generacijo in mladimi.

V centru bodo potekale številne dejavnosti (predvsem v dopoldanskem in popoldanskem času med 9:00 in 17:00 uro, v sobotah med 8.00 in 12.00 uro, občasno tudi zvečer), poleg tega pa bi bilo vsak dan kar nekaj časa namenjenega še medsebojnemu druženju, prebiranju časopisov in revij, brskanju po spletu in podobno.

Center bo ponujal množico aktivnosti in sicer:

  • vadbe za ohranjanje psihofizične kondicije (telovadba za mišično moč, telovadba sede, zumba …)
  • vsebine izobraževalnega značaja (tečaji tujih jezikov, umetnost, razne strokovne delavnice, tečaji računalništva …)
  • skupine za ročne spretnosti (kulinarična delavnica, tečaj klekljanja ….)
  • kulturne in družabne aktivnosti (praznovanja, prireditve, pikniki, izleti …)
  • aktivno medgeneracijsko povezovanje (delavnice, okrogle mize …)
  • program »Mladi za starejše«
  • razna svetovanja in informacije v informacijski pisarni
  • aktivnosti za otroke…

Prostori centra so opremljeni s čajno kuhinjo z manjšo jedilnico, dnevnim prostorom za druženje, informacijsko pisarno, veliko večnamensko dvorano namenjeno predavanjem, večjim delavnicam in telesnim aktivnostim, malo dvorano za namen izvajanja delavnic ter prostorom za otroke, računalniško učilnico, sanitarijami (tudi za invalide) ter hodnikom z garderobo.

S Koroškim medgeneracijskim centrom želijo ustanovitelji vsem generacijam omogočiti prostor, ki bo ponujal preplet zanimivih vsebin tako za starejše kot tudi mlajše generacije; v centru bo lahko vsakdo našel kaj za svojo dušo, saj ljudje v vsaki dobi življenja čutimo in želimo početi nekaj koristnega.

Po kratkem kulturnem programu, ki ga je moderiral Jurij Berložnik, smo prisluhnili najprej predsedniku Društva upokojencev Ravne Jožetu Predniku in direktorju Koroškega doma starostnikov Črneče Srečku Mlačniku, nato pa še nagovoru župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena

Slavnostna govornica je bila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, ki je skupaj z županom dr. Tomažem Roženom častno prerezala trak in tako so se vrata Koroškega medgeneracijskega centra tudi uradno odprla širši javnosti.

Otvoritev so popestrili otroci Vrtca Ravne s folklornim plesom, kantavtor Milan Kamnik s pesmijo o naši Uršlji gori, zapel je tudi pevski zbor OŠ Koroških jeklarjev, zaigral pa je še Pihalni orkester železarjev Ravne.

Otvoritve so se udeležili številni občani, v medgeneracijskem duhu pa so se v novih prostorih že prvi dan zabavali tako starejši kot mladi.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/medgeneracijskicenter” title=”Galerija slik”]

Tekst in FOTO: Danica Hudrap, Ravne.si

 

Dogodki

FOTO: Danica Hudrap

Na Ravnah na Koroškem je potekalo odprtje Koroškega medgeneracijski centra, ki bo povsem na novo zaživel in v svoje prostore vabil na Trgu svobode 21 (prej prostori bivšega magistrata). Omenjeni center je tudi prvi medgeneracijski center na Koroškem, ki bo nudil prostor za stik med različnimi generacijami in čez celo leto omogočal intenziven prenos različnih znanj.