Search
Close this search box.

FOTO: Mlada virtuozinja Danaja Grebenc slavila 50. zmago

Dvanajstletna Danaja Grebenc iz Trbonj je minulo soboto slavila svojo 50. zmago na tekmovanju harmonikarjev. Po dopoldanskem 1. mestu v kategoriji do 12 let za pokal Urška v Sodražici je popoldne zmagala v skupini do 13. let. Skupno je osvojila že več kot 90 lovorik.

Na glasbeno pot je stopila že v vrtcu, ko je pri šestih letih začela igrati harmoniko, nad njenim glasbenim razvojem pa bdi mentor Klemen Rošer. Njena predanost glasbi in ljubezen do harmonike sta kmalu obrodili sadove in dosežki so se začeli vrstiti eden za drugim. Enega prvih vidnejših uspehov je dosegla v maju 2016, ko se je prvič udeležila državnega tekmovanju za pokal Cyrilla Demiana in osvojila 1. mesto v svoji starostni skupini ter s tem postala državna prvakinja v starostni skupini do 10 let.

FOTO: Osebni arhiv

V letu 2016 se je udeležila tudi 22. Evropskega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko v Italijanskem Attimisu in dosegla 1. mesto v starostni skupini do 10. let in s tem postala poleg državne prvakinje še evropska prvakinja v svoji starostni skupini.

Prav poseben uspeh pa je dosegla 29.januarja 2017, ko je na mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik presenetila tako mednarodno komisijo kot vse ostale, prejela vseh možnih 100 točk, zlato priznanje in postala zmagovalka tekmovanja med 103 tekmovalci (poleg Blaža Potočnika in Klare Missebner, ki sta prav tako prejela 100 točk).

Na 26. Gorenjskem prvenstvu harmonikarjev v  Besnici, je bila Danaja lansko leto prva v kategoriji »Gostje« in zmagovalka občinstva.

FOTO: Osebni arhiv

V letu 2017 je ponovno postala državna prvakinja za pokal Cyrilla Demiana v svoji kategoriji v Podčetrtku in nato še  absolutna državna prvakinja harmonikark na Velikem trnu ter absolutna prvakinja na mednarodnem tekmovanju Diaton v Italiji.

Njeni uspehi se nadaljujejo tudi letos. Med mnogimi drugimi je na mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik februarja je prejela zlato plaketo in osvojila skupno 3. mesto, na državnem tekmovanju maja je prav tako prejela zlato plaketo.

Postala je tudi absolutna prvakinja za pokal Rutar v Avstriji, absolutna prvakinja za pokal Mislinjske doline, absolutna prvakinja za pokal Mute, absolutna prvakinja za pokal Velike planine.

Pred mesecem dni pa je na Evropskem prvenstvu v Italijanskem Attimisu ponovno dosegla 1. mesto v kategoriji 10. do 15 let in ponovno postala evropska prvakinja v svoji kategoriji, nato pa je na Accordian games v začetku julija v Dolenjskih Toplicah osvojila 1. mesto do 14 let.

Njen najnovejši uspeh je uvodoma omenjena zmaga v Sodražici, kjer je osvojila 1. mesto na tekmovanju za pokal Urška.

Njeni dosežki niso ostali neopaženi. Kot znak spoštovanja in zahvalo za ves njen trud in dosežene uspehe ji je v juniju županja občine Dravograd Marijana Cigala predala zlati grb Občine Dravograd, kar je mladi harmonikarki dalo še dodaten zagon in motivacijo za njeno nadaljne delo.

Dogodki