Search
Close this search box.

Flavtistka Klara Kobolt očarala svoje poslušalce

V navdihujočem večeru glasbe je Klara Kobolt, nadarjena flavtistka in dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor, stopila na oder Kuharjeve dvorane v Knjižnici Ravne na Koroškem, 8. januarja 2024.

Klara je nastopila pod mentorstvom prof.Simone Vake Koželjnik, na klavirju pa jo je spremljala prof. Urška Roškar Imenšek.

Njen flavtistični recital je predstavljal pomembno stopnjo na njeni glasbeni poti, ki je bila obogatena s sijajnimi gostji, Anamarijo Kobolt s svojim navdihujočim glasom ter Kristino Kobolt, ki je občuteno zaigrala na violončelo.

V izjemnem večeru je Klara predstavila širok repertoar skladb, ki so izpostavile njeno izjemno tehnično znanje in umetniško izraznost. Njen recital je začel G. P. Telemann s Fantazijo za flavto solo št. 3 v h-molu, sledil je F. Devienne s Koncertom za flavto št. 4 v G-duru.

Poseben trenutek večera je bil prispevek Anamarije Kobolt, ki je s pesmijo F. Lousser – What Are You Doing New Year’s Eve s svojim glasom prispevala še dodatno dimenzijo recitalu. Nato je Kristina Kobolt s svojim igranjem na violončelo obogatila glasbeni spekter s skladbo Romanca, avtorja O.Jevlahova. Obe je pri klavirju spremljala prof. Staša Skarlovnik.

Večer je dosegel višek s skladbo J. Gade – Tango fantasia, kjer je Klara s svojo izvedbo očarala občinstvo.

Kdo je Klara Kobolt?

Klara Kobolt, dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, se uveljavlja kot izjemno nadarjena flavtistka in glasbena umetnica. Njena glasbena pot se je začela v Glasbeni šoli Ravne na Koroškem pod vodstvom profesorice Nadje Rošer, od tam pa je stopala od uspeha do uspeha.

Klara se je izpopolnjevala na številnih prestižnih poletnih akademijah in mojstrskih tečajih pri priznanih mentorjih, med njimi so prof. Karolina Šantl Zupan, prof. Marina Novak, mag. art. Melanija Pintar, prof. Matej Zupan, mag.art. Mateja Kremljak Hotko, prof. Ana Kavčič Pucihar, prof. Lorenz Pichler, prof. Walter Auer in drugi. Njeno prizadevnost in predanost glasbi je potrdilo več mednarodnih tekmovanj, na katerih je blestela s svojim izjemnim talentom.

Na 14° Ars Nova International Music Competition v Trstu je Klara Kobolt osvojila zlato priznanje in prvo nagrado, medtem ko je na 48. Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) dosegla 1. mesto in prejela zlato plaketo. Njene izjemne glasbene spretnosti so bile ponovno nagrajene na mednarodnem tekmovanju “Davorin Jenko 2019“, kjer je osvojila 1. mesto s posebno nagrado Laureate.

Tudi na 51. Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) je stala na najvišji stopnički, ponovno osvojila 1. mesto in zlati plaketi. Klara je bila tudi prvonagrajenka mednarodnega tekmovanja Woodwind & Brass Varaždin leta 2017 in 2019, ter dobitnica prve nagrade in 1. mesta na istem tekmovanju leta 2023.

Posebno priznanje je dosegla na “Noči Slovenskih skladateljev 2020“, ko je krstno izvedla skladbi Magic Wand in Mystical bond with a pound priznanega slovenskega skladatelja Roka Goloba. Sodelovala je tudi na 13. Festivalu flavtistov Slovenije, kjer je imela čast igrati na javni učni uri s svetovno priznanim flavtistom Sir Jamesom Galwayem.

Poleg tega Klara sodeluje v različnih komornih sestavih in simfoničnem orkestru Konservatorija Maribor. Je tudi članica pihalnega orkestra Konservatorija Maribor ter orkestra Koroških simfonikov, kjer je bila v preteklem letu izbrana za solistko. Njeno strast do glasbe in nenehno stremljenje k vrhunskosti napovedujeta svetlo prihodnost za to izjemno mlado glasbenico.

Dogodki

V navdihujočem večeru glasbe je Klara Kobolt, nadarjena flavtistka in dijakinja 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor, stopila na oder Kuharjeve dvorane v Knjižnici Ravne na Koroškem, 8. januarja 2024.