60-letnico bralne značke bodo na Prevaljah obeležili s prireditvijo, ki si jo bo mogoče ogledati na spletu

Gibanje Bralna značka letos praznuje 60 let, polnoletnost pa je dosegla tudi knjižna serija Zlata bralka, zlati bralec, v okviru katere s knjigami obdarujejo mlade iz Slovenije in zamejstva, ki so vsa osnovnošolska leta sodelovali v Bralni znački. Letos bodo prejeli knjigo Partljič.doc Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča.
bralna značka prevalje

Generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Manca Perko je na spletni novinarski konferenci povedala, da se ob 60-letnici s Partljičevo knjigo poklanjajo tako avtorju samemu kot akciji Zlata bralka, zlati bralec, ki jo je pred 18 leti začel skupaj s pisateljem Slavkom Preglom. Oba sta tudi vodila Bralno značko in pripomogla k temu, da je ta dobila svojo formalno obliko v društvu.

Aktualni predsednik društva, tržaški pesnik Marko Kravos, je Bralno značko označil za največjo promocijo branja na Slovenskem, ki so jo ob vsakoletnem zaključku obeležili s prireditvijo za zlate bralke in bralce v Cankarjevem domu, kar zaradi koronavirusa že drugo leto zapored ni mogoče. Pri tem je poudaril, da je knjiga vse bolj dragocena, saj “ustvarja ne samo zadovoljstvo v človeku s samim s seboj, ampak ga tudi opozarja, da se znajde v kakršnihkoli okoliščinah in se tudi uveljavi”.

Pregl pa je podčrtal pomembnost največje knjižne donatorske akcije Zlata bralka, zlati bralec, v okviru katere je knjige prejelo 320.000 deklet in fantov v Sloveniji in zamejstvu.

Letošnjo darilno knjigo, s katero nagrajujejo sodelovanje v vseh devetih letih Bralne značke, sta uredila Miha Mohor in Partljič, z ilustracijami jo je opremil Iztok Sitar, spremno besedo pa je prispeval Drago Jančar.

Kot je povedal Mohor, so bila besedila v knjigi izbrana po posvetu z avtorjem, nagovoril pa ga je tudi k temu, da jih je interpretiral z anekdotami. V knjigi je tako zbranih 16 Partljičevih besedil, ki so pospremljena z njegovimi duhovitimi komentarji.

Dodatek .doc pri naslovu je Mohor pojasnil, da so želeli nakazati približevanje mladi publiki, ki jim je bližje od knjig delo z računalniki. Knjiga vsebuje vsebuje tudi informacije o avtorju, dodana pa ji je še Partljičeva bibliografija, ki “usmerja v nadaljnje branje njegovih del”.

Partljič se je Bralni znački približal že na začetku in tudi podelil prvi dve znački. Po njegovem mnenju mladi ljudje hitro kažejo, v katero smer se nagibajo. Njega je privlačila knjiga in podelitve prvih dveh, takrat še Prežihovih značk maja 1961 na Koroškem se spominja kot pravega praznika. Izrazil je upanje, da bo gibanje, ki sicer po njegovem mnenju še raste, živelo še dolgo. “Slovenci radi kaj opustimo, pa rečemo, to je preživelo. To ne more biti preživelo,” je dodal.

Bralno značko, ki spodbuja prostovoljno branje v prostem času, sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Za rojstno mesto veljajo Prevalje, kjer bodo 20. maja s prireditvijo, ki si jo bo mogoče ogledati na spletu, obeležili njeno 60-letnico.

Sledil bo prvi festival Bralne značke 22. maja, dogajanje pa se bo od 24. do 28. maja nadaljevalo s spletnim festivalom Bralne značke, je povedala Manca Perko. Po besedah podžupana Prevalj Boštjana Gorenška bo festival nudil možnosti za povezovanje bralcev tako v Sloveniji kot globalno ter med mladimi in starejšimi bralci.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije