Search
Close this search box.

58. Linhartovo srečanje: Za festivalske nagrade matiček se potegujejo tudi koroški gledališčniki (FOTO in VIDEO)

Oder Kulturnega doma Postojna bo v naslednjih dneh gostil najboljše ljubiteljske gledališke predstave pretekle sezone. Na srečanju se bo predstavila in potegovala za matička tudi gledališka skupina Studio A, KD Slovenj Gradec, s predstavo Samuela Becketta, Igra.

Včeraj, v torek, 24. septembra 2019, so predstavniki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Občine Postojna na tiskovni konferenci, ki je potekala v prostorih Občine Postojna, predstavili 58. Linhartovo srečanje, na katerem si bodo obiskovalci in strokovna žirija v tekmovalnem delu ogledali sedem najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav pretekle sezone in še dve v spremljevalnem delu.

Srečanje bo potekalo od četrtka, 26. septembra, do sobote, 28. septembra, ko bodo na zaključni prireditvi podeljene festivalske nagrade matiček. Na srečanju se bo predstavila tudi gledališka skupina Studio A, KD Slovenj Gradec, s predstavo Samuela Becketta, Igra.

57. Linhartovo srečanje 2018

V gledališki delavnici ˝Studio A˝ preiskujejo skrivnosti igre in igralstva. To je prostor za kreativno druženje, kjer lahko igralci tudi izvedo več o sebi, o svojih sanjah, kjer so lahko drugačni, svobodnejši. Všeč jim je moto: ˝Naloga igralca je, da gre v neznano in od tam prinese nekaj v tukajšnjem.” V minulih letih, se je več kot 40 entuziastov iz različnih koncev Koroške udeležilo v kreativnem procesu, ki se izvaja na podlagi določenega programa. Do zdaj so se »družili« z Beckettom, Shepardom, Genetom, Zupančičem, Mrožkom, Albeejem … Za svoje kakovostno delo so prejeli več kot 20 priznanj, od regijskih, prek ˝Čufarja˝, do ˝Matička¨ na državnem Linhartu …

53. Linhartovo srečanje: KD Slovenj Gradec, Studio A

Linhartovo srečanje letos že štirinajsto leto zapored gosti Postojna in župan Igor Marentič je povedal, da ima festival velik pomen za njihovo mesto: »Vsako leto lahko spremljamo predstave, ki jih ljudje ustvarjajo in uprizarjajo s srcem in dušo, kar daje poseben pečat kulturnemu dogajanju v naši občini.«

Koncept festivala je predstavil direktor festivala Matjaž Šmalc, pojasnil je,da se na festival uvrstijo predstave, ki gredo skozi sito regijskih srečanj. »Letos so si regijski selektorji ogledali 111 gledaliških predstav iz Slovenije in zamejstva, med katerimi so jih izbrali dvajset, ki so se uvrstile na regijska srečanja. Ta si je ogledala državna selektorica Ana Ruter in sestavila program zaključnega srečanja v Postojni. Ponovno se je izkazalo, da na regijska in državno srečanje napredujejo skupine, ki delajo načrtno, kontinuirano in veliko pozornosti namenijo izobraževanju svojih članov. Seveda nas veseli, da so skupine oziroma njihove predstave, ki se redno uvrščajo na zaključno srečanje, visoko kakovostne, vendar to pred nas postavlja nov izziv. Želimo namreč, da bi tako visok nivo dosegalo večje število skupin, saj bi na ta način zaostrili konkurenco, ki je vedno dobrodošla.«

Visoko kakovost predstav, uvrščenih na zaključno srečanje, je poudarila tudi državna selektorica Ana Ruter. Izbrala je predstave, ki jih bo mogoče videti v tekmovalnem delu: »Gre za sedem predstav, ki so po mojem mnenju najbolj celovite. V ideji, pristopu in izvedbi kažejo izvirnost, kreativnost ter pogum, imajo jasen režijski koncept, podpirajo in nadgrajujejo besedilno predlogo, imajo trdno dramaturško linijo, dobro dinamiko, ritem in odlične igralske kreacije,« je povedala Ruterjeva in dodala, da je opazen tudi premišljen izbor tekstov. Na zaključek so se uvrstile tako drame kot komedije, poleg klasičnih tekstov pa tudi dela sodobnih slovenskih avtorjev. Poudarila je še, da so vse letošnje predstave iz tekmovalnega programa režirali profesionalni gledališki režiserji. Tako po eni strani pogrešamo prisotnost ljubiteljskih režiserjev, po drugi strani pa izkušeni poklicni režiserji prevzamejo tudi mentorsko vlogo, kar je pri ljubiteljskih igralcih zelo pomembno. 

FOTO: Matej Maček. Linhart_2018 – Malomescanska svatba

Ogled vseh predstav je brezplačen.

58. Linhartovo srečanje se bo pričelo v četrtek, 26. septembra, ob 10. uri dopoldan, ko bodo na oder stopili igralci Gledališča 2B iz Bohinjske Bistrice, ki so se spoprijeli z zahtevno dramo Samuela Becketta Čakajoč Godota. Popoldne, ob 17. uri, bo na vrsti Teater JJ, KD Janez Jalen iz Notranjih Goric, ki bo odigral komedijo Arzenik in stare čipke.

Prvi večer bo, poleg predstave Blaznost igre v izvedbi skupine Hlodi, KUD Franc Kotar iz Trzina, posvečen slavnostni otvoritvi festivala in podelitvi Linhartove plakete in listin. Irena Rajh, priznana lutkarica, animatorka, režiserka, mentorica, lutkovna pedagoginja in organizatorka kulturnih prireditev bo prejela Linhartovo plaketo, Ivan Berlot z Jesenic, Alma Knaus iz Trbovelj in KUD Pozitiv pa prejmejo Linhartove listine.

FOTO: Matej Maček. Linhart 2018 – Norci

Petek se bo pričel ob 10. uri s spremljevalnim programom, ko bo na oder stopila Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Maus. Popoldanski in večerni termin sta rezervirana za tekmovalni predstavi Gledališke šole ONinME iz Ljutomera, ki se predstavlja z Babjim parlamentom in za Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki je na oder postavilo dramo Dvanajst jeznih mož. Zadnji dan bomo lahko videli še dve tekmovalni predstavi; ob 11. uri Beckettovo Igro v uprizoritvi Studia A, KD Slovenj Gradec, ob 15. uri pa predstavo Kaj bi, che bi? v izvedbi Hiše kulture Celje. Pred zaključno podelitvijo najboljših bo na sporedu še predstava gostov iz gledališča Divadlo V.A.D. s Češke, Valerie in teden čudes.

O predstavi Samuela Becketta – Igra. Moški med dvema ženskama. Poročen je z eno, druga je njegova ljubimka. Nič drugega kot banalni ljubezenski trikotnik? Zdi se, da je zanje, življenje že končano, čeprav se smrt – očitno – še ni začela. Njihova preteklost živi in tako ostanejo ujeti v ponavljanju svojih spominov. Toda, vsakdo govori svojo različico. Nihče ne posluša drugega. Ali se sploh slišijo? Vsakdo je sam s svojo bolečino, krivdo in ljubeznijo. Ljubezen izven smrti? Občutki brez konca? Kot da hrepenijo po brisanju njihove zavesti. Ali bi našli odrešenje, če bi našli izhod iz zapora svoje trikotne drame? Ko zunanji svet izgine, začnejo govoriti notranji glasovi, ki se neskončno vrtijo, kot da iščejo svoje prečiščenje …

Vse predstave bo spremljala tudi strokovna žirija v zasedbi Janez Škof, Ana Perne in Jure Novak in med njimi izbrala najboljše, ki bodo prejele festivalske nagrade matiček. Zadnji dan srečanja bo tako razglašena najboljša predstava v celoti, ki bo nagrajena z matičkom, podeljeni pa bodo tudi trije posebni matički po izboru žirije.

Besedilo: JSKD

Dogodki

Oder Kulturnega doma Postojna bo v naslednjih dneh gostil najboljše ljubiteljske gledališke predstave pretekle sezone. Na srečanju se bo predstavila in potegovala za matička tudi gledališka skupina Studio A, KD Slovenj Gradec, s predstavo Samuela Becketta, Igra.