4. festival Pravljične vasi Leše je tu!

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna vasica, obdana z gorami in posejana z leskami, imenovana Leše. Tisti, ki so jo že obiskali pravijo, da to ni čisto navadna vas, ampak se tam dogaja nekaj prav posebnega …. na Lešah namreč živi kar 7 rodov pravljičnih bitij!

edc0638bab3e8797f6e26ab82f87fc49

Včasih so bile Leše bolj poznane po svoji rudarski dejavnosti, v 50. letih 19. stoletja jeleški rudnik veljal za enega največjih v Sloveniji. Danes le-ta seveda ne obratuje več, zato pa v njem še vedno živijo nagajivi leški škratje, ki Lešanarjem zelo radi kakšno ušpičijo. Tudi sama pokrajina Leš je naravnost pravljična, po razgibanih travnikih se podijo veličastni pegasti konji, za leskami se skrivajo čarodejke in nebo v sončnih dnevih preletavajo leški orli, ki imajo svoje kraljevsko gnezdo skrito nekje na Volinjaku, 886m visokem hribu, ki se dviga nad Lešami. Volinjak pa je tudi dom vilinskih žal žen, starodavnih zdravilk in vaških svetovalk. Ne boste verjeli, na Lešah najdemo celo velikane ajde, ki Lešanarjem, potomcem starodavnih poljedelcev Leškirjev, še danes pomagajo pri različnih opravilih – seveda v zameno za kos najbolj lešnikaste torte Leškirke.

Tako živijo Lešanarji in pravljična bitja v razigranem sožitju že zelo vse od časa mitov in pravljic. Dobro voljo in pravljičnost pa želijo razširjati tudi izven svoje vasi, zato so pred natanko štirimi leti dobili idejo, da bi lahko otroke in odrastle povabili na prav posebno druženje ter jim pokazali, da pravljice še vedno živijo. V soboto 12. 9. 2015 od 11. ure naprej bodo organizirali že 4. pravljično druženje na festivalu Pravljične vasi Leše. Pripravili so številne ustvarjalne in športne delavnice, animacijske pohode po poteh pravljičnih bitij, lutkovno predstavo, predstavitev nove slikanice Zaklad pod hribom, vožnjo s kočijo, pravljične prigrizke, leškirsko pošto in tržnico, zelemenjavo, v goste so povabili še Romano Kranjčan, priljubljeno avtorico številnih otroških pesmi….

Celoten program je brezplačen, edini pogoj, da se festivala udeležite je iskriv nasmeh

in dobra volja.

Vabljeni na Leše na pravo pravljično pustolovščino!

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.