Search
Close this search box.

Spišite spremno pismo, po katerem si vas bodo zapomnili

Spremno pismo je orodje, ki vam omogoča, da se v svoji prošnji za zaposlitev predstavite na čim bolj nepozaben in oseben način. Z dobro oblikovanim spremnim pismom se namreč lahko osredotočite na bistvo – zgostite informacije, ki ste jih navedli v življenjepisu, nato pa jih dodatno poglobite in začinite še s svojo osebnostjo.

Na ta način lahko bralca oziroma kadrovnika popeljete na voden ogled po nekaterih svojih največjih poklicnih in življenjskih dosežkih. Za razliko od življenjepisa vam spremno pismo omogoča, da se predstavite vodji zaposlovanja, postavite svoje uspehe in kvalifikacije v kontekst ter razložite svojo motivacijo, zakaj se želite zaposliti prav v tem podjetju. Spremno pismo je za marsikoga sicer nebodigatreba, toda če je dobro zastavljeno, lahko pomeni razliko med tem, da ostajate še naprej nezaposleni ali pa na sveže zaposleni.

Zakaj nebodigatreba?

Če je spremno pismo napisano vešče, lahko že z dvema zanimivima stavkoma prepričate kadrovika, da bo še vaš življenjepis prebral. Življenjepis ste poslali, da bi si izborili povabilo na razgovor. Če boste uspešni še na razgovoru, potem je delo vaše. Torej gre za tristopenjski proces, pri katerem utegne biti prav prvi korak, torej spremno pismo, odločilnega pomena za dober končni izid.

Najpogostejša napaka kandidatov je, da v spremno pismo vključujejo napačne stvari, ki kadrovike odvračajo od tega, da bi nadaljevali z branjem. Predstavljajte si, da se morate vsak dan prebiti skozi številne prošnje, življenjepise in spremna pisma – verjetno bi bili naveličani enih in istih puhlic. Če želite pritegniti pozornost prihodnjega zaposlovalca, morate nekako izstopati, in to že takoj na začetku; drugače kadrovik ne bo bral naprej ali sploh do konca.

Primer take začetniške napake: Pismo začnete z opisom svojih interesov in krožkov, ki ste se jih udeležili že v vrtcu, podrobno opišete vse možne aktivnosti in dela zadnjih 25 let. Če ste v dvomih, kaj vključiti in česa ne, imejte v mislih pravili »Manj je več« in »Naj bo kratko in sladko«. Zapišite, od kod in zakaj poznate podjetje in za katero delovno mesto se prijavljate. Držite se bistva in bodite jedrnati.

Skušajte preseči gole osnove

Ko enkrat zadostite osnovam, je čas, da z nekaj spretnosti že na začetku svojega bralca pritegnete do te mere, da vam bo ta ponudil razgovor za službo. Takoj na začetku morate v besedilo vključiti ključno informacijo – prodajno točko, nekaj, kar bo nedvomno pritegnilo pozornost in vašega morebitnega delodajalca prepričalo, da bere naprej. To je tisto nekaj, kar vas loči od množice drugih; stavek ali poved, ki poudari vašo kariero in naredi bralca dovolj radovednega, da bo šel brat še vaš življenjepis.

Nekaj primerov:

 • Pri svojem zadnjem delodajalcu sem v zadnjih dveh letih in pol podvojil prodajo pralnih strojev.
 • Ko sem postala vodja oddelka, se je prodaja kozmetike v veleblagovnici povečala za 20 odstotkov, zaposlili smo dva nova sodelavca.
 • Za uporabo novega sistema za upravljanje z blagom sem usposobil 100 skladiščnikov iz prejšnjega podjetja.

Skušajte izstopati še kako drugače – morda lahko namesto običajnega spremnega pisma pošljete predstavitev power point s petimi diapozitivi, morda posnamete tudi video. Naj vas ne bo strah uporabiti premeten trik, da bi prišli do želene zaposlitve. Nekdo, ki je vsak dan preplavljen s prošnjami, vam bo hvaležen za razbitje monotonije, kar zagotovo povečuje vaše možnosti, da si vas bo zapomnil. Z malo občutka in uporabo zdrave pameti si torej z dobrim spremnim pismom lahko zagotovite ponudbo za sanjsko delo, ki si ga že tako dolgo želite.

Nekaj smernic za dobro spremno pismo:

 • Kot že omenjeno, začnite z osnovami – za katero delo se prijavljate, ime ustanove itn. Če vas je morda kdo priporočil, to omenite in navedite to osebo z imenom in priimkom.
 • Svoje spremno pismo skušajte čim bolj natančno nasloviti. Preden začnete pisati, ugotovite, kdo je vodja zaposlovanja, nato pa pismo naslovite z »Gospod Janez Novak« ali »Gospa Jana Novak«, saj to nakazuje na vaš spoštljiv odnos.
 • Ponovno preberite razpis za delovno mesto in prilagodite svoje spremno pismo tako, da bo poudarilo kvalifikacije in veščine, ki jih iščejo, vi pa jih premorete. Ne bojte se uporabiti natančnih besednih zvez iz objave, na primer: »Zadnjih pet let sem samostojno izvajal strokovne naloge s svojega organizacijskega področja s poudarkom na izračunavanju ZT rezervacij (tako statutarnih kot najboljših ocen), pripravljal podatke in druge izračune za potrebe SII poročanja ter druga aktuarska vrednotenja ter analize.«
 • Če odgovarjate na oglas, ki je označen s šifro, kodo ali številko delovnega mesta, to navedite v spremnem pismu.
 • V pismo nujno vključite nekaj, česar ne boste v svojem življenjepisu.
 • Preverite, preverite in še enkrat znova preverite, da je vaše pismo slovnično brezhibno in brez tipkarskih napak. Naj vselej nekdo še enkrat prebere za vami!
 • Če se za delo prijavljate po e-pošti, se prepričajte, da se vaš dokument pravilno odpira kot priponka in je vaš računalniški sistem brez virusov.
 • Ne dolgovezite! Nekaj kratkih in jedrnatih stavkov bo zadostovalo.
 • Nikar v svojem spremnem pismu ne povzemajte celotnega življenjepisa. Če mu bo vaše pismo všeč, ga bo kadrovik že prebral, zato se raje osredotočite na najpomembnejše informacije, s katerimi se boste »prodali«.
 • V spremnem pismu ne obljubljajte preveč, da se ne znajdete v zagati, ker boste nato v življenjepisu ponujali premalo.
 • Zadržite se uporabe smešnih pisav (npr.: Comic Sans MS) ali pošiljanja prošenj na barvnem papirju. Spremno pismo mora biti enostavno berljivo.
 • Nikoli ne uporabljajte generičnega spremnega pisma, ki ustreza vsem. Če si resnično želite dobiti povabilo na razgovor, potem je zmagovalni prijem prilagojeno spremno pismo, ki ste ga napisali prav za to delovno mesto in podjetje.

Nekaj primerov, kako zliti zgoraj napisano na papir, lahko preberete TUKAJ.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Dogodki

Spremno pismo je orodje, ki vam omogoča, da se v svoji prošnji za zaposlitev predstavite na čim bolj nepozaben in oseben način. Z dobro oblikovanim spremnim pismom se namreč lahko osredotočite na bistvo – zgostite informacije, ki ste jih navedli v življenjepisu, nato pa jih dodatno poglobite in začinite še s svojo osebnostjo.