Search
Close this search box.

Letni dopust 2021: Te pravice do dopusta je dobro poznati

Fotografija je simbolična

Koliko letnega dopusta vam pripada?

Pravica do letnega dopusta je vezana na koledarsko leto – minimalno trajanje letnega dopusta je zakonsko določeno, in sicer na 4 tedne v letu.

Število dni letnega dopusta se sicer preračuna na podlagi delovnih dni v tednu posameznega delavca:

 • če delate 5 dni v tednu, vam pripada minimalno 4 × 5 dni dopusta, kar nanese 20 dni;
 • če delate 6 dni v tednu, vam pripada minimalno 4 × 6 dni dopusta, kar nanese 24 dni.

Pravica do dodatnih dni dopusta vam pripada, če:

 • Ste mlajši od 18 let.
  V tem primeru pridobite dodatnih 7 dni dopusta.
 • Imate več kot 55 let, ste invalid, ali trpite za najmanj 60-odstotno telesno okvaro.
  V tem primeru pridobite dodatne 3 dni dopusta.
 • Negujete otroka s telesno ali duševno prizadetostjo. 
  V tem primeru vam pripadajo dodatni 3 dnevi dopusta.
 • Skrbite za otroke, mlajše od 15 let.
  V tem primeru pridobite 1 dodatni dan dopusta za vsakega otroka.

DOBRO JE VEDETI

 • Starši šoloobveznih otrok imate pravico koristiti najmanj dva tedna letnega dopusta v času šolskih počitnic.
 • Letni dopust lahko koristite v več delih, vendar mora vsaj en del trajati najmanj dva tedna.

Kaj pa, če ste v podjetju manj kot eno leto?

Če ste delovno razmerje sklenili med letom, imate pravico do sorazmernega dela letnega dopusta. V naslednjem koledarskem letu pa lahko koristite celotni letni dopust že na začetku koledarskega leta.

SORAZMERNI DEL DOPUSTA = (Število dni celotnega letnega dopusta : 12) x Število dopolnjenih mesecev zaposlitve.

Primer: Če se boste na primer zaposlili s 1. majem in boste upravičeni do 25 dni letnega dopusta, velja izračun (25 : 12) x 8 = 16,6, kar pomeni, da vam bo to leto pripadalo 17 dni dopusta.

Kdaj lahko koristite svoj letni dopust?

Dopust lahko koristite takrat, ko vam to dopušča delovni proces. Pravico imate koristiti en dan letnega dopusta na dan, ki ga določite sami. O tem morate obvestiti svojega delodajalca vsaj tri dni pred koriščenjem. Ne pozabite, da imate zaposleni s šoloobveznimi otroci pravico do koriščenja najmanj tedna dni v času šolskih počitnic. Tega vam delodajalec ne more prepovedati, razen če vaš odhod resno vpliva na delovni proces.

Letni dopust lahko koristite v več delih, vendar mora vsaj en del trajati najmanj dva tedna.Pomembno je tudi, da dopust koristite do konca koledarskega leta. V tem obdobju morate koristiti najmanj dva tedna, preostanek pa se lahko po dogovoru z delodajalcem prenese v naslednje leto in ga lahko koristite še do 30. junija naslednjega leta.

Če zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z obvladovanjem koronavirusa, ali zaradi posledic epidemije (čakanje spada v to kategorijo) niste mogli porabiti preostanka letnega dopusta za leto 2020 v rokih, kot jih določa ZDR-1, imate pravico, da letni dopust za leto 2020 izkoristite do 31. decembra 2021 glede na 54. člen ZIUPOPDVE (PKP7).

PRAVNIK OPOZARJA: Delodajalec vas ne more prisiliti v koriščenje letnega dopusta, edina izjema so kolektivni dopusti, kjer delodajalec že v letnem razporedu dela predvidi kolektivni letni dopust, ker pričakuje, da bo v nekem obdobju manjša potreba po delu. 

Imate tudi delavci na čakanju pravico do dopusta?

Delavci na čakanju ostajate v delovnem razmerju, zato vaša pravica do dopusta ostaja nespremenjena. Če ste zaposleni celotno koledarsko leto, imate pravico tudi do celotnega letnega dopusta, saj vam pripada enako število dni dopusta, kot če bi delali polni delovni čas. Kljub dejstvu, da ste napoteni na čakanje, imate pravico do koriščenja letnega dopusta, pri čemer vam za čas koriščenja pripada 100-odstotno nadomestilo plače (v višini 100 % osnove iz 137. člena ZDR-1). Za obdobje koriščenja letnega dopusta se čakanje na delo preprosto prekine. Smiselno isto velja tudi za število dni letnega dopusta, ki se zaradi interventnih ukrepov ne spremeni.

KORIŠČENJE DOPUSTA DELAVCA NA ČAKANJU – DELODAJALČEVA PERSPEKTIVA: Delodajalci temu sicer niso preveč naklonjeni, saj se nadomestilo pokrije iz njihovih sredstev in za dneve letnega dopusta ne morejo uveljavljati subvencij, ki jih nudijo protikoronski paketi. Vendar bo delodajalec za delavca, ki je na čakanju, težko utemeljil, da mu zaradi potreb delovnega procesa ne more omogočiti koriščenja dopusta (če je na čakanju, že po logiki stvari njegova prisotnost v delovnem procesu ni potrebna).

Priporočljivo je, da si vzamete čas zase, za ustvarjanje lepih spominov z družino ter užitek in počitek. Dopust potrebujete za regeneracijo telesa in uma, da si napolnite baterije. HR Specialisti MojeDelo.com svetujejo, da se odločite za aktivno preživljanje dopusta – športne aktivnosti bodo krepile vaše telo in imunsko odpornost ter vas sprostile. Ker dvigujejo srčni utrip, pospešijo dihanje in poženejo kisik po telesu, boste po dopustu manj utrujeni in imeli več energije.

Pripravili HR specialisti MojeDelo.com v sodelovanju z odvetnikom Kristianom Saksido